Ten sernik to mega połączenie różnych tekstur, kombinacja pieczonego sernika z zimną galaretką. Idealnie kremowy, miękki jak chmurka sernik z dodatkiem suszonej żurawiny, a galaretka stanowi idealne połączenie lekko słodkie i kwaśne, a to dzięki różnym owocom leśnym. Naprawdę polecam spróbować. Niewiele jest przepisów, które robię powtarzam. Dlatego tez postanowiłam podzielić się tym przepisem.
czwartek, 17 listopada 2022
Pieczony sernik z galaretką z owoców leśnych
środa, 19 października 2022
Rydze w sosie maślanym
Czas na grzyby prawie się kończy, więc warto korzystać póki są! Dziś proponuję rydze w sosie maślanym. Choć bardziej popularne są po prostu smażone na maślane, podane ze świeżym pieczywem.
Jest to prosta do przygotowania przystawka, na śniadanie, szybki lunch czy przekąskę w środku dnia. Nie polecam jeść grzybowych dań na noc. Mimo wszystko grzyby są ciężkostrawne.
sobota, 15 października 2022
Halloweenowe babeczki dyniowo jabłkowe
Sezon na dynię w pełni, więc i czas na babeczki. Sprawdzą się na halloweenowe przyjęcie, tematyczne spotkanie ze znajomymi czy po prostu fajną imprezę.
Te babeczki to kumulacja jesiennych smaków, są dyniowe, są jabłkowe z korzennymi nutami. krem jest na bazie mascarpone, białej czekolady i śmietanki. Udekoruj jak lubisz, zamiast halloweenowych groszków wybierz te bardziej jesienne, na pewno będą wyglądać pięknie.
18 muffinek*
Jabłko umyj, obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
W misce wymieszaj puree z dyni, starte jabłka, jajka oraz roztopiony olej kokosowy.
W misie robota połącz ze sobą składniki suche, czyli mąkę, cukier,
proszek do pieczenia, sodę, sól oraz przyprawę do piernika. Teraz dodaj
składniki mokre i wymieszaj do połączenia się składników. Ja robię to w
robocie za pomocą końcówki do ciast ucieranych. Możesz to też zrobić
rózgą.
Piekarnik nastaw 170o góra dół.
Blachę do muffinek, wyłóż papilotkami i nakładaj ciasto łyżką do lodów (to jest bardzo pomocne).
Masę nakładaj do maksymalnej wysokości papilotki, po upieczeniu lekko opadną i będą w sam raz do dekoracji kremem.
Piecz 20-25 minut w zależności od wielkości. Sprawdź patyczkiem czy są
suche w środku, patyczek powinien być suchy po wyjęciu z muffinki.
*Muffinki - to podstawa babeczki. Babeczka, czyli cupcake jest wtedy, gdy dekoruje się ja kremem. Bez kremu to muffinka.
**Przyprawa do piernika- najlepiej zrób swoją, możesz skorzystać z mojego przepisu. Jest bardzo aromatyczna i znacznie lepsza od kupnych.
piątek, 14 października 2022
Pappardelle ai funghi
Makaron z grzybami/Pappardelle ai funghi/Pasta with mushrooms
Genialny makaron z grzybami, prosty i pyszny. Bez śmietany, bez zabielaczy i bez zagęszczania mąką! Już brzmi dobrze, prawda?
A wszystko co wystarczy zrobić to domowy makaron i zrobić pyszny sos, na który zdradzę Wam przepis. Jest mega prosty i wyśmienity! Nie będę skromna, jest boski! Tylko pamiętaj użyj świeżych grzybów.
Teraz kiedy jest sezon na grzyby polecam jednak użyć prawdziwków i podgrzybków. Użyj takich grzybów jakich lubisz, nawet pieczarek - też będzie smacznie!
Jeśli robisz swój makaron, wykorzystaj go do tego sosu. Będzie jeszcze lepiej smakować!
Sos grzybowy
czwartek, 13 października 2022
Pasta z czosnku
Pasta z czosnku to doskonała propozycja na ułatwienie sobie życia. Wystarczy zrobić raz i mieć spokój na jakiś czas. Taką pastę możesz spokojnie wykorzystywać na wszelkie sposoby , dokładnie tak samo jak surowy przeciśnięty przez praskę czosnek.
czwartek, 21 lipca 2022
Owocowy smoothie bowl
Smoothie to świetny sposób na jeden z posiłków w ciągu dnia. Może być zarówno warzywne jak i owocowe. Nowym trendem, choć już trochę utartym jest tzw. smoohtie bowl.
To doskonały sposób na orzeźwienie, ponieważ smoothie bowl w odróżnieniu od zwykłego smoothie jest przygotowywane na mrożonych owocach. Możesz zrobić go na każdych owocach, choć dodanie bana sprawi, że smoothie będzie bardziej kremowe. Dodatki dobierz jakie lubisz, w końcu to Twoja miska szczęścia.
środa, 20 lipca 2022
Dżem z borówek
poniedziałek, 11 lipca 2022
Placki a'la naleśniki z soczewicy
Placki z soczewicy, najłatwiejsze i szybkie w przygotowaniu. Placki jak naleśniki, bez glutenu, bez jajek i bez mleka. Pyszne, lekko orzechowe z dodatkami będą stanowić urozmaicenie domowych obiadów.
Soczewica to doskonałe źródło witamin, białka i węglowodanów, co więcej zawiera dużo błonnika. Warto ja dodać do codziennego jadłospisu.
Gwarantuje, że te placki zrewolucjonizują przygotowywanie posiłków dla rodziny, wystarczy spróbować.
poniedziałek, 4 lipca 2022
Ostra azjatycka sałatka z ogórków
Kto by pomyślał, że ogórki mogą być tak pyszne! Ta sałatka podbija blogową sferę instagrama. Jest tak prosta w wykonaniu, chrupiąca i pikantna, że aż żal aby jej nie spróbować.
Do przygotowania można wykorzystać zarówno ogórki gruntowe jak i szklarniowe, tzw. wężowe. Z tym, ze szklarniowe warto przekroić na 3 części.
Takie ogórki można przygotować na różne sposoby. Za pierwszym razem dałam tylko 1/2 łyżeczki oleju chilli i uważam, że trzeba dać znacznie więcej, by były ostra i smaczniejsze. Ale to już zależy od podniebienia i upodobań. Zrób tak jak Tobie smakuje!
400 g ogórków szklarniowych
czwartek, 16 czerwca 2022
Miodowe kosmetyki cz.II błyszczk do ust
No i mamy to! Przetestowany, domowy miodowy błyszczyk do ust.
Wszystkie produkty do kupienia w @pysznoglowka_krakow można powiedzieć, że błyszczyk idealnie trafia w nazwę sklepu Bee Balm 🐝
Przygotowałam dwie wersje błyszczyku na bazie oleju kokosowego i oliwy extra vergine.
Co potrzeba aby zrobić w domu błyszczyk, który sprawi aby Nasz usta były pięknie błyszczące? Przeczytaj receptury poniżej!
🫒 Błyszczyk na bazie oliwy extra vergine 🫒
📍 baza wosku z miodem w proporcjach 3:1, czyli 30g wosku i 10 g miodu
📍 1,5 łyżki oliwy extra vergine
📍 eteryczny olejek naturalny cytrusowy, np. grejfrutowy
📍 zdezynfekowany pojemniczek 10 ml
Powyższe proporcje wystarcza na przygotowanie co najmniej dwóch pojemniczków o pojemności 10 ml.
Bazę do przygotowania błyszczyku podgrzewam i przelewam przez drobne sito dwa razy, aby pozbyć się grudek.
Uwaga!
Baza szybko zastyga, więc trzeba pomóc sobie szpatułką lub małą
łyżeczką, aby mikstura przeleciała przez sitko. Sitko umieszczam nad
małym porcelanowym pojemniczkiem.
Następnie w 3 turach dodaję do bazy
oliwę. Po każdym dodaniu oliwy wstępnie mieszam miksturę, podgrzewam 5
sekund w mikrofali i znów mieszam, energicznie aby mikstura się
połączyła. Po ostatnim dodaniu i wymieszaniu oliwy, dodaję 5 kropel
naturalnego olejku grejfrutowego i znów mieszam. Gotowy błyszczyk
przelewam do przygotowanego wcześniej pojemniczka i chowam na noc do
lodówki. Na drugi dzień błyszczyk gotowy.
wtorek, 14 czerwca 2022
Miodowe kosmetyki cz.I peeling do ust
Domowe miodowe kosmetyki, teraz możesz zrobić w domu. To naprawdę proste.
Będzie słodko i pysznie, a Nasze usta odżywione i błyszczące!
Kiedy już zebrałam wosk z minimalną
ilością miodu, mniej więcej w proporcji 3:1. Lekko go podgrzewam w
mikrofali, pamiętając o jego nieprzegrzaniu! Tak przygotowaną miksturę
przelewam przez drobne sito.
Na tym etapie możemy zakończyć produkcję miodowej bazy idealnej do peelingu ust.
Tak
przygotowaną miksturę przelewam do małych pojemniczków i odstawiam na
noc do lodówki. Nasza miodowa baza będzie miała maleńkie drobinki, które
nie rozpuściły się w trakcie podgrzewania co spełni funkcję
oczyszczenia i złuszczenia martwego naskórka, a także nawilży Nasze
usta!
😍 Daje słowo to działa, już wypróbowałam 😍
Co potrzebujemy do zrobienia peelingu?
Pamiętajmy o proporcjach wosku:miodu np. 30g:10g, czyli 3:1
Pamiętajmy, aby nie przegrzać mikstury! Wystarczy delikatnie podgrzewać co kilka sekund i mieszać przed ponownym podgrzaniem. Miksturę umieścić w pojemniczku, a na usta nakładać palcem.
sobota, 14 maja 2022
Chłodnik z kalafiora z kwaśną śmietaną
Powoli wchodzimy w cieplejszy klimat, a więc w tym czasie wolimy bardziej chłodne potrawy. Jedna z takich jest właśnie chłodnik. Ta zimna zupa ma wiele twarzy. Można ją zrobić zarówno z warzyw, jak i owoców.
Osobiście wolę te wytrawne, na warzywach. Intensywne, gęste z nutką pikanterii. Prawie jak zupa krem, tylko na zimno.
Chłodnik z kalafiora 4 porcje
piątek, 13 maja 2022
Sałatka z młodych liści z pieczoną dynią
Wszyscy wiemy, ze warzywa czy owoce są najlepsze kiedy występują w sezonie, w którym rosną. Niekiedy jednak nie można oprzeć się swoim zachciankom i wtedy właśnie je spełniamy.
Nic nie można odjąć warzywom czy owocom poza sezonem, wiadomo większość jest dostępna przez cały rok. Tak jest właśnie z dyniami. W sezonie jest ich pełno, najróżniejsze odmiany, dostępne na każdym straganie. Kolorowe, o różnych kształtach.
Sałatka inspirowana pozycją z książki "Z miłości do smaku", autorem jest David Gaboriaud.
Moja sałatka to propozycja ciepłej przystawki. Idealna na cieplejsze dni czy wieczory. Przepis wystarczy na 2 porcje.
czwartek, 12 maja 2022
Kalafior w curry
Kuchnia wegetariańska jest teraz bardzo popularna. Można powiedzieć, że ma swoje 5 minut - choć trwa to już znacznie dłużej.
Kuchnia na bazie roślin, warzyw jest smaczna i pożywna, a także jest zdrowa. Doskonale odnajduje się w różnych dietach. Myślę, że śmiało można powiedzieć to kuchnia jutra. Mimo, że znana już od jakiegoś czasu jest na nowo odkrywana.
Najbardziej znaną osobą, która pokazała że można smacznie i roślinnie gotować jest Marta Dymek z Jadłonomii. Jej książki podbiły serca wielu Polek i Polaków. Sama mam w swojej kolekcji dwie pozycje, do których sięgam z chęcią i ciekawością, szukając pomysłów i rozwiązań.
Moja propozycja z kuchni roślinnej to pyszne, lekko pikantne danie, a mianowicie kalafior w curry. Miękki, a zarazem jędrny kalafior z chrupiącymi płatkami migdałów w pysznie kremowym żółtym sosie.
Przepis na 3-4 porcje:
sobota, 23 kwietnia 2022
Cilbir, tureckie jajka na śniadanie
Cilbir, czyli jajka po turecku. To jedno z najbardziej popularnych z tureckich śniadań.
Cilbir, to po prostu jajka poszetowane na gęstym jogurcie, polane masłem z papryka pul biber. To klasyczna wersja śniadania podana z grzankami.
U mnie jogurt polewam masłem podgrzanym z olejem chilli. Znacznie polepsza smak i jest bardziej wyrazisty.