Tym razem przedstawiam Wam pyszną lemoniadę z czarnych porzeczek. Czerwone porzeczki już wypróbowane, tutaj znajdziecie przepis. Zawierają one zdecydowanie więc soku od czerwonych. Są nieco kwaśniejsze, przez co zawierają dużo witaminy C. Wśród tych dwóch rodzajów porzeczek ta jest moim faworytem. Można tez dodać listki mięty dla lekkiego orzeźwienia.
500 g czarnych porzeczek
1 obrana pomarańcza
4 litry +200 ml wody niegazowanej
6-7 łyżek cukru
Porzeczki obieramy z łodyżek, pomarańczę kroimy na cząstki i wraz 200 ml wody blendujemy w blenderze kielichowym około 3 minuty.
Przygotowujemy
sobie garnek oraz sito. Przez sito do garnka przecieramy zblendowane
porzeczki, resztki na sicie wyrzucamy i dodajemy cukier. Mieszamy aż się rozpuści. Przelewamy do dzbanka lub karafki i
chłodzimy w lodówce. Możemy też wypić od razu dodając plasterki cytryn i kostki
lodu.
piątek, 15 lipca 2016
czwartek, 14 lipca 2016
Lemoniada z czerwonych porzeczek
Kiedy doskwierają Nam upały trzeba się nawadniać, czyli musimy dużo pić. Polecam więc zrobić pyszna domową lemoniadę. W zasadzie można ja zrobić każdego rodzaju owoców. Wypróbowałam już cytryny, pomarańcze, truskawki. Teraz przyszedł czas na porzeczki. W sezonie kiedy są tanie, warto skorzystać z tego dobrodziejstwa.
500 g czerwonych porzeczek
4-5 łyżek cukru
1,5 litra + 200 ml wody niegazowanej
1 obrana pomarańcza
Porzeczki obieramy z łodyżek, pomarańczę kroimy na cząstki i wraz 200 ml wody blendujemy w blenderze kielichowym około 3 minuty.
Przygotowujemy sobie garnek oraz sito. Przez sito do garnka przecieramy zblendowane porzeczki,dodajemy cukier i mieszamy.Pozostawiamy na chwilę aby zebrała się piana i ja wtedy usuwamy. Nie usuniemy całej, ale większość. Przelewamy do dzbanka i chłodzimy. Możemy też wypić od razu dodając plasterki cytryn i kostki lodu.
500 g czerwonych porzeczek
4-5 łyżek cukru
1,5 litra + 200 ml wody niegazowanej
1 obrana pomarańcza
Porzeczki obieramy z łodyżek, pomarańczę kroimy na cząstki i wraz 200 ml wody blendujemy w blenderze kielichowym około 3 minuty.
Przygotowujemy sobie garnek oraz sito. Przez sito do garnka przecieramy zblendowane porzeczki,dodajemy cukier i mieszamy.Pozostawiamy na chwilę aby zebrała się piana i ja wtedy usuwamy. Nie usuniemy całej, ale większość. Przelewamy do dzbanka i chłodzimy. Możemy też wypić od razu dodając plasterki cytryn i kostki lodu.
poniedziałek, 4 lipca 2016
Domowa mrożona herbata
Na upały warto zaspokoić pragnienie dobra zimną herbatą. To naprawdę nic trudnego, wystarczy ulubiona herbata, kilkanaście kostek lodu, cytryna i cukier, miód lub inna substancja słodząca. Naprawdę powiadam Wam jeśli zrobicie sobie taka domową "ice tea" kupna już Wam smakować nie będzie. Mamy tu jeszcze jeden wielki plus wychodzi dużo taniej niż w sklepie.
2 łyżki ulubionej herbaty
2 łyżki miodu
250 ml gorącej wody
1 litr zimnej przefiltrowanej wody
1 cytryna
Herbatę zalewam gorącą wodą i odstawiam do zaparzenia oraz ostudzenia na jakieś 30 minut. Po tym czasie do właściwego dzbanka przez sito przelewam zaparzoną herbatę, dolewam zimną wodę. Następnie sparzam cytrynę, z połowy wyciskam sok, a połowę kroję w plasterki i dodaję wszystko do dzbanka oraz całość słodzę miodem. Wszystko razem chwile mieszam długa łyżka aby dokładnie składniki się wymieszały. Na koniec dodaję kostki lodu. Pozostaje tylko ugasić pragnienie.
2 łyżki ulubionej herbaty
2 łyżki miodu
250 ml gorącej wody
1 litr zimnej przefiltrowanej wody
1 cytryna
Herbatę zalewam gorącą wodą i odstawiam do zaparzenia oraz ostudzenia na jakieś 30 minut. Po tym czasie do właściwego dzbanka przez sito przelewam zaparzoną herbatę, dolewam zimną wodę. Następnie sparzam cytrynę, z połowy wyciskam sok, a połowę kroję w plasterki i dodaję wszystko do dzbanka oraz całość słodzę miodem. Wszystko razem chwile mieszam długa łyżka aby dokładnie składniki się wymieszały. Na koniec dodaję kostki lodu. Pozostaje tylko ugasić pragnienie.
Subskrybuj:
Posty (Atom)