Labneh to najprostszy ser jaki można zrobić, choć nazywać go prawdziwym serem to też dużo powiedziane. To po prostu odsączony z serwatki jogurt grecki. Mieszkańcy Grecji nie znają "jogurtu greckiego", a labneh owszem.
Uzyskanie labneh jest proste, wystarczy jogurt grecki i sól. Po kilku dniach odcedzania jest puszysty i kremowy. Idealny na przekąski w formie kulek marynowanych w oliwie.
Oczywiście można bez żadnych dodatków smarować nim chleb już po 24 godzinach odcedzania!
Jak zrobić labneh?
800 g jogurtu greckiego
1 łyżeczka soli
metrowa gaza
Do miski przełóż oba jogurty i dodaj sól, dokładnie wymieszaj. Przygotuj miskę i durszlak. Ułóż durszlak na miskę, w niej będzie się zbierać serwatka. Durszlak wyłóż gazą, na nią przełóż dokładnie wymieszany jogurt z solą. Zbierz końce gazy i zwiąż je sznurkiem lub zbierz gumką recepturką.
Tak przygotowany jogurt do odcedzania włóż do lodówki. Po 24 godzinach odcedzania otrzymasz kremowy serek do smarowania, po 3-5 dniach otrzymasz serek z którego zrobisz kulki marynowane w oliwie.
Osobiście wolę tę drugą opcję. marynuję kulki labneh w oliwie i ziołach po czym smaruje nimi pieczywo. To fajna alternatywa dla tradycyjnego twarożku.
Jak zrobić kulki labneh w oliwie?
labneh otrzymany z przepisu wyżej
ulubione zioła ( u mnie zata'ar i chilli)
Oliwa i olej rzepakowy w proporcji 2:1
Na talerzyku wysyp ulubione zioła. W miseczce przygotuj sobie mieszankę oliwy z olejem. Z labneh uformuj kulki wielkości orzecha włoskiego. Od razu przygotuj tyle ile zmieści Ci się w słoiku*.
Po uformowaniu kulek obtaczaj je w ziołach i przekładaj od razu do słoika. Zalej przygotowaną oliwa z olejem, zakręć słoik i wstaw do lodówki. Kulki labneh sa gotowe już po 2 dniach marynowania.
Taki sposób marynowania labneh to doskonały pomysł na zatrzymanie go dłużej, czyli konserwację. Labneh w oliwie może stać nawet do miesiąca w lodówce.
* W 350 ml słoiku mieście się aż 12 kulek labneh wielkości orzecha włoskiego.
Inna propozycja podania. Ta kanapka powala smakami, koniecznie musisz spróbować!
Labneh, pomarańcze moro i szynka prosciutto!