sobota, 7 września 2013

Wiewiór

Uśmiałam się jak dzika norka z nazwy ciasta, bo w zasadzie to była wiewiórka, ale mąż przeinaczył i tak się stał wiewiór. Pewnie wiecie, że ja mało slodka jestem, ale jak mąż prosi to jak mu odmówić? I tak zrobiłam go, szybkiego wiewióra.Nie ma wiórków kokosowych hehe, bo nazwa sie może kojarzyć.

2 szkl maki,
4 jaja, 
szklanka cukru,
łyżeczka sody i proszku do pieczenia, 
szklanka posiekanych orzechów włoskich lub migdałów
3 jabłka
 
Jaja ubić z cukrem, powoli dodać make, sodę i proszek i dokładnie wymieszać. Ja to wszystko robię mikserem.
Wolnym strumieniem wlać olej i miksować dalej. Gładkie ciasto wymieszać z orzechami i posiekanymi jabłkami. Przełożyć do natluszczonej formy i wysypanej bułka tartą i piec 30 min w 200 stopniach.

Prawda, ze szybki wiewiór?