Lato to też grzyby- kurki w sosie śmietanowym, podgrzybki suszone nad gazem oraz uwielbiane przeze mnie kominki (wronie uszy). Te ostatnie wykorzystuje do pierogów z kapustą albo do pasztecików drożdżowych.
I tak dla podsumowania odchodzącego powoli lata zapraszam Was na malinowe koperty z ciasta francuskiego oraz gazpacho buraczkowe (zainspirował mnie przepis z sierpniowej Kuchni).
Malinowe koperty
Opakowanie ciasta francuskiego
dżem lub konfitura malinowa
rozmącone jajko
Ciasto kroimy na 12 równych kwadratów, na środek nakładamy po łyżce konfitury. Trzy rogi smarujemy jajkiem lub wodą. Składamy zaczynając od nie posmarowanego rogu, a potem na przemian resztę. na koniec dociskamy środek palcem. Smarujemy koperty jajkiem i pieczemy do zrumienienia.
2 buraki
3 pomidory
1/2 papryki czerwonej
3 ząbki czosnku
2 łyżki dobrej oliwy
łyżka octu winnego
sól morska
świeżo mielony pieprz
do dekoracji: wędzony łosoś, natka pietruszki, koperek
W oryginale były to marynowane buraki, ja zrobiłam z pieczonych. Więc to kwestia umowna z jakich buraków przyrządzamy gazpacho.
Buraki kroimy na pół, układamy w naczyniu żaroodpornym, polewamy oliwą i pieczemy do miękkości. Z papryki usuwamy pestki i opiekamy, aby pozbyć się skórki. jeśli ktoś woli świeżą to trzeba tylko usunąć pestki. Pomidory sparzamy wrzątkiem (wcześniej naciąć czubek i spód na krzyż),a następnie hartujemy zimną wodą. Obieramy ze skórki i usuwamy stwardniałą część. Buraki, pomidory, paprykę i czosnek kroimy w kostkę i miksujemy z oliwą, octem, sola i pieprzem. Schładzamy w lodowce około 2 godzin. Dekorujemy wędzonym łososiem, koperkiem i natką.
takie owocowe lato to ja lubię!
OdpowiedzUsuńoj narobiłaś mi ochoty na ciasteczka, ciasto francuskie mam w lodówce kupi tylko marmoladę z róży i upiekę
OdpowiedzUsuńa jak ciasto francuskie zrobic?
OdpowiedzUsuńCiasto francuskie da się samemu zrobic, ale niestety wymaga ono czasu, bo aż 3 dni! Sama narazie nie podejmuje się takiego wyzwania, ale na pewno o tym wspomne jak sie za nie wezmę :) Pozdrowionka
Usuń