Każdy zna, nie każdy lubi sałatkę grecką. Ja wolę pastę z oliwek niż oliwki w całości oraz ostrą paprykę zamiast łagodnej czerwonej. Dlatego też chciałam Wam przedstawić moją wersję sałatki greckiej, przez niektórych nazywana wiejską.
W innej wariacji tej sałatki można wymieszać tapenadę, ocet balsamiczny z oliwą i takim sosem polać sałatkę.
mała sałata rzymska
kilka pomidorków cherry
ogórek zielony wężowy
ostra papryczka
tapenada (pasta z czarnych oliwek)
ser feta
oliwa z oliwek
świeżo mielony czarny pieprz
sól morska
Sałatkę kroimy w paski (możemy użyć do tego noża ze stali nierdzewnej, każdy inny może zmieć smak liści), pomidorki na połówki. Ogórka obieramy ze skórki i kroimy w kostkę, fetę równiez kroimy w kostkę. Papryczce usuwamy gniazdo nasienne uważając by zachowała swój kształt i kroimy w plasterki.
W misce łączymy wszystkie składniki, na koniec dodając gdzieniegdzie pastę z oliwek, polewamy oliwą i doprawiamy do smaku solą morską i świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz