Takie trufle można podarować znajomym w prezencie pakując je w ozdobne pudełko zawiązane kokardką. Są też doskonałą alternatywą dla tradycyjnych słodyczy.
100 g ugotowanej kaszy jaglanej
garść jagód goi
100 g daktyli
garść orzechów włoskich
2 łyżki mielonego lnu
garść migdałów w płatkach
kakao
opcjonalnie 2 łyżki cukru kokosowego (nadaje ciekawy posmak)
Suszone daktyle i jagody goi zalewamy wrzątkiem, dzięki czemu będą się łatwiej blendowały.
Ugotowaną i przestudzoną do miękkości kaszę jaglaną przekładam do miski i mieszam wraz z mielonym lnem. Orzechy rozdrabniam w mikserze na drobne kawałeczki, po czym dodaję do kaszy. Daktyle i jagody odsączam, przekładam do blendera i dłuższą chwile miksuję aż powstanie gęsta papka. Całość przekładam do miski z kasza i dokładnie wszystko razem mieszam do powstania jednolitej, gęstej oraz zwartej konsystencji.
Z masy formuję kulki wielkości orzecha włoskiego. łatwiej Wam będzie jeśli zwilżycie dłonie wodą.
Migdały przekładam do moździerza i rozdrabniam jak najdrobniej. Przekładam na talerz.
Kakao wysypuje na drugi talerz.
Kulki obtaczam raz w migdałach raz w kakao. Tak przygotowane trufle przekładam do mini papilotek.
Teraz możecie zyskać na zakupach aż 5 % wystarczy, że odwiedzicie stronę sklepagnex.pl, a rabat uzyskacie wpisując hasło ZDROWE-BAKALIE (rabat obowiązuje do 30.04.2017 r.).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz