Honeycomb - plaster miodu, zwany również w zależności od regionu Sea Foam, Yellowman, Pokey-hokey, Cinder lub Toffee. Jest to bardzo słodki przysmak, twardy i chrupiący.
Jego zrobienie wymaga odrobiny skupienia, a potem maczane w czekoladzie można pałaszować ze smakiem.Tak jedzą w UK, nazywają batonika Crunchie.
Honeycomb można wykorzystać do deserów, jako posypkę do lodów czy jako element dekoracji.
200g cukru
100 g miodu
4 łyżki wody
1 czubata łyżka sody
Do rondelka* o grubym dnie wsyp cukier, dodaj miód i wodę. Rozpuść wszystko, nie mieszaj, ale doprowadź do 145 stopni. Ściągnij z ognia, wsyp łyżkę sody i energicznie (zarazem dokładnie) zamieszaj rózgą. Małą blachę 25 cm wysmaruj olejem, wyłóż fiolą aluminiowa i wylej powstałą masę. Nie układaj, nie wygładzaj, pozwól niech sama się ułoży. Zostaw az całkowicie zastygnie. Potem możesz połamać na kawałki, jest niezwykle krucha.
*Użyj wysokiego rondla lub garnka, przygotowywana masa za sprawą sody urośnie. Uważaj aby się nie poparzyć.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz