Wystarczy by przygotować składniki wcześniej, muszą być w temperaturze pokojowej. To cały sekret udanego biszkoptu. Możesz go wykorzystać do zrobienia pysznego tortu czy też babeczek. Może on być baza pod monoporcje deserów.
5 jajek
3/4 szklanki* drobnego cukru
2/3 szklanki* mąki pszennej - najlepiej tortowa
1/3 szklanki* kakao
*szklanka o pojemności 250 ml
Mąkę i kakao przesiej i wymieszaj.
Białka oddziel od żółtek, ubij na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawaj po łyżce cukier, ubijając po każdym dodaniu. Następnie dodaj żółtka, jedno po drugim, ciągle ubijając.
Do masy jajecznej wsyp przesianą mąkę z kakao. Delikatnie wymieszać do przy
pomocy szpatułki by składniki się połączyły.
Ta metoda jest najbezpieczniejsza, wymieszanie robotem czy mikserem sprawi że biszkopt nie będzie puszysty.
Dno tortownicy o średnicy 22-24 cm wyłożyć papierem do pieczenia,
nie trzeba smarować boków. Delikatnie przełożyć ciasto, wyrównać. Piec w
temperaturze 160 - 170ºC przez około 35 - 40 minut lub do tzw. suchego
patyczka.
Jeszcze gorące ciasto wyjąć z piekarnika i upuścić na podłogę z wysokości 30-40 cm.
Przestudzony biszkopt wyjmij z formy pomagając sobie nożykiem oddzielając boki od formy. Biszkopt można przekroić na 3-4 blaty.
Aby biszkopt był równy odwróciłam go "do góry nogami" tuż po wyjęciu z formy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz