Te ciasteczka są szybkie i bardzo proste w wykonaniu. Przy tym kruche i lekko słodkie. Dla wydobycia większej słodyczy można je posypać cukrem pudrem przed podaniem.
Idealnie smakują z gorącą herbatą czy kakao albo do kawki. Co to lubi.
W moim domu przy przygotowywaniu ciasta kruchego łączyło się różne tłuszcze dzięki czemu ciasto nabierało lepszej kruchości. Polecam koniecznie wypróbować przepis. Jeśli jednak z jakiś względów nie chcesz używać innego tłuszczu niż masło, zostań przy nim i dodaj go więcej.
250 g mąki
80 g masła
80 g smalcu
3 żółtka
100 g cukru pudru
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Jeśli używasz robota kuchennego, wrzuć wszystkie składniki do misy i zagnieć ciasto na gładką jednolita masę. Jeśli ciasto zbyt się klei dodaj trochę mąki, ale nie przesadź! Wyłącz robota i rękami zagnieć kulę z ciasta, włóż do lodówki na 30 minut. Ciasto odpocznie i się schłodzi.
Po tym czasie wyjmij ciasto i formuj kulki wielkości orzecha włoskiego.
Piekarnik nastaw na 180o góra dół bez termoobiegu. Blachę wyłóż papierem do pieczenia, a na nim układaj kulki z ciasta. Za pomocą widelca dociśnij kulki, dzięki czemu ciasteczkom nadasz charakterystyczny wzór.
Piecz ciasteczka do zrumienienia, około 15-20 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz