Ciasteczka lukrowane to idealnie nadają się na jadalny prezent. Ręcznie robione ciasteczka, do tego lukrowane są najlepszym prezentem prosto z serca.
Takie ciasteczka mogą przybrać kształt jaki tylko chcesz. I wcale nie potrzebujesz metalowych foremek, możesz zrobić swoja własną foremkę. Wystarczy narysować kształt na papierze i przenieść go na rozwałkowane ciasto. Jest z tym trochę pracy, ale wyobraź sobie jak zaskoczysz obdarowanego!
Lukrowanie ciasteczek to najlepsza zabawa w ich przygotowaniu. I tak naprawdę wymaga cierpliwości i precyzji. Z czasem gdy się w to wkręcisz będzie Ci to przychodzić z łatwością.
Mam dla Ciebie parę wskazówek co do lukru!
- białko musi być w temperaturze pokojowej
- używaj rózgi do mieszania lukru, dzięki czemu unikniesz grudek
- pamiętaj przeciętne białko waży 30 g, jeśli masz większe jajo - białka będzie więcej i analogicznie trzeba użyć więcej cukru pudru
- jeśli uważasz, że lukier jest zbyt gesty dodaj parę kropel gorącej wody lub soku z cytryny dla kwaśniejszego smaku,
- barwniki w żelu mogą rozrzedzać lukier! Jest możliwość, że trzeba będzie dodać lukru. Wszystko zależy od tego jaka konsystencję lukru chcesz uzyskać!
- barwniki w proszku należy rozpuścić w niewielkiej ilości wody - dzięki czemu unikniesz drobinek suchego barwnika. Suchy barwnik nigdy nie rozpuści się do końca, zawsze zostaje jakaś drobinka, a to źle wygląda!
Ciasteczka:
125 g masła
125 g cukru pudru
1 jajko
250 g mąki pszennej
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Masło wraz z
cukrem ucieraj na gładką masę, dodaj jajko i dalej miksuj. Po
czym dodaj mąkę i za pomocą haka wyrabiaj ciasto. Będzie ono
konsystencji mokrego piachu. Przełóż je na stolnicę podsypując lekko
mąką zagnieć kulę ciasta.
Następnie ciasto wałkuj na grubość około 5mm i wycinaj ciasteczka. Najpierw koło, potem dziurkę w nim. W ten sposób powstanie donut.
Na insta czeka konkurs dla osób z Krakowa. Do wygrania pudełko słodkości.
Zapraszam!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz