Wyobrażasz sobie sernik idealny? O kremowej strukturze i zbilansowanej słodkości? To dobrze trafiłeś/aś! To jest właśnie ten sernik, pysznie czekoladowy, lekko słodki, a do tego sos z owoców leśnych.
Przygotowanie sernika jest banalnie proste, ale wymaga trochę uwagi. No i oczywiście pieczemy go w kąpieli wodnej. To ten mały trik, który sprawi że sernik będzie idealnie kremowy!
Spód sernika:
200 g kruchych ciastek*
50 g masła
30 g ciemnej czekolady
15 g kakao
Ciastka zmiel, masło i czekoladę rozpuść razem. Całość wymieszaj wraz z kakao do otrzymania gęstej, mokrej masy.
Przygotuj tortownicę o wymiarze 21 cm. Na dno wyłóż papier do pieczenia, złóż formę. Na dno rozprowadź przygotowany spód sernika. Całą formę zabezpiecz folią aluminiową, tak aby wystawała powyżej formy ok 5 cm.
Piekarnik nagrzej do 180o bez termoobiegu.
Tak przygotowany spód piecz 8 min w nagrzanym piekarniku. Po czym wyjmij formę i ostudź upieczony spód.
Sernik masa:
600 g mielonego białego twarogu
250 g mascarpone
300 ml śmietanki 36%
200 g ciemnej czekolady Callebaut 70,5%
200 g cukru białego drobno mielonego
4 jajka roz. M
25 g mąki pszennej
2 g soli
Śmietankę pogrzej w rondelku, uważając aby nie doprowadzić do wrzenia! Zdejmij rondelek z ognia i wsyp czekoladę, po czym wymieszaj rózgą do połączenia się składników. Ma powstać lśniąca jednolita masa. Zostaw do ostudzenia, od czasu do czasu mieszając.
Do misy robota przełóż twaróg i mascarpone, mieszaj (za pomocą końcówki do ubijania) na średnich obrotach do połączenia się składników. Następnie w 3 turach dodaj cukier, mąkę i sól. Po każdej turze ubijaj masę 2 minuty. Teraz dodawaj jajka, jedno po drugim w odstępach minuty po każdym dodaniu jajka. Kiedy masa całkowicie się połączy dodaj rozpuszczoną masę czekoladową. Ponownie wymieszaj do połączenia się składników. Tak przygotowaną masę wylej ostrożnie na wcześniej upieczony spód.
Piekarnik ponownie nagrzej do 180o bez termoobiegu.
Przygotowaną formę z sernikiem (zabezpieczoną folią) włóż do większej formy i wlej wodę do połowy formy (uważaj aby woda ne dostała się za folię aluminiową). Włóż ostrożnie do piekarnika piecz 60 minut. Brzegi mają być ścięte a środek trzęsący.
Po upieczeniu sernik zostaw do ostygnięcia w piekarniku. Po czym przełóż go do lodówki na całą noc.
Na drugi dzień można sernik pokroić.
Podawaj z sosem z owoców leśnych.
*kruche ciastka możesz zastąpić herbatnikami, włoskimi ciasteczkami cantuccini, ciasteczkami digestive.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz