Sprawdzony, szybki dżem z borówek i jagód leśnych. Ten dżem zrobisz w 30 minut i zraz potem możesz się nim zajadać. Jest pyszny, gęsty, lekko słodki i kwaskowaty.
Gęstość dżem jest regulowana za pomocą nasion słodkiej bazylii. To właśnie sprawia, że dżem zrobisz szybko.
Nasiona słodkiej bazylii sprawdzają się jako dodatek do muesli, deserów, koktajli, sałatek, jogurtów, puddingów czy owsianek. W 100g zawierają aż 50 g błonnika. Zawierają minerały i witaminy, które dbają o kondycję skóry, włosów i paznokci. W swoim składzie mają tez antyoksydanty, a dołączenie nasion słodkiej bazylii do jadłospisu może sprawdzić, ze zachowamy młodość na dłużej.
Przygotowanie nasion jest bardzo proste, wystarczy je zalać wodą i odczekać 3 minuty. Zwykle stosuje się 20 g na 200ml, a jeśli chcesz bardziej płynna postać to 10 g nasion należy zalać wodą.
W przypadku przygotowania dżemu nasiona dodajemy suche, napęcznieją w trakcie smażenia.
375 g borówek amerykańskich
125 g jagód leśnych
4 płaskie łyżki nasion słodkiej bazylii
1/2 cytryny
1/2 limonki
3 łyżki syropu z agawy
Owoce umyj i osusz. Z cytryny i limonki wyciśnij sok. Do rondelka włóż owoce, syrop z agawy, sok z cytrusów i wszystko zagotuj. Kiedy dżem będzie miał półpłynną konsystencję dodaj nasiona słodkiej bazylii. Na tym etapie dżem należy cały czas mieszać, a by się nie przypalił. Kiedy nasiona napęcznieją, dżem można zdjąć z palnika. Cały zabieg nie trwa dłużej niż 30 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz