Babeczki, czyli amerykańskie cupcakes to prosty sposób na przygotowanie słodkości. Można je zrobić w niepowtarzalnych smakach. Klasyczne babeczki to muffinka i krem, ale także sa zrobione z masą cukrową.
Moje babeczki to jesienna propozycja babeczek marchewkowych z pysznym puszystym kremem i karmelizowaną marchewką. Babeczki są smaczne, a za sprawą korzennej przyprawy bardzo aromatyczne.
Przepis na 12 babeczek
2 jaja
150 g cukru muscavado
200 g startej marchewki
150 g mąki pszennej
150 g oleju roślinnego
70 g mieszanki orzechów
70 g musu jabłkowego lub startego jabłka
1/2 pół łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka domowej przyprawy korzennej
1 łyżeczka sody oczyszczonej
sól
Składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Wbij jajka do misy robota planetarnego i ubij aż podwoją objętość. Dodawaj po łyżce cukier i dalej ubijaj, masa powinna być gładka. cały czas ubijając dolewaj cienkim strumieniem olej.
Kiedy masa się całkowicie połączy dodaj marchewkę, mus jabłkowy oraz przyprawy.
Mąkę przesiej dodaj proszek do pieczenia, sodę i sól. Taka mieszankę dodaj do masy i wymieszaj
(możesz to zrobić w robocie jak i za pomocą szpatułki). Na koniec dodaj posiekane orzechy.
Piekarnik nagrzej do 150o góra dół.
Przygotuj blachę na muffinki, włóż papilotki i wylej ciasto do 3/4 wysokości foremek. Piecz około 15-20 minut do suchego patyczka.
Krem śmietanowy
100 g śmietany 36%
150 g mascarpone
1 łyżka cukru pudru
Śmietankę ubij na pół sztywno i dodaj mascarpone oraz cukier. Dalej ubijaj aż masa będzie puszysta i sztywna.
Karmelizowana marchewka
3 łyżki cukru brązowego
2 łyżki wody
1 łyżeczka cynamonu
1/2 marchewki pokrojonej w cieniutkie paseczki
Na patelni rozpuść cukier, dodaj wodę i cynamon, zrób gęsty syrop i dodaj marchewkę. Całość wymieszaj i chwilę karmelizuj marchewkę. Jeszcze gorącą przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i ostudź. Użyj do dekoracji.
Na ostudzone babeczki wyłóż krem, tak aby był nieco wysoko. Boki udekoruj posiekanymi lub mielonymi orzechami, a na wierzch udekoruj karmelizowana marchewką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz