G wrzątek
S ziemniaki, marchew, seler
O świeży imbir
Sł sól, sos sojowy
K odrobina soku z cytryny, koperek, natka pietruszki
G kurkuma
S buraczki, łyżeczka masła lub oliwy (wg uznania)
O odrobina pieprzu
Sł sól, sos sojowy do smaku
Chłodzimy przez godzinę w lodówce. Przed podaniem dodajemy kwaśną śmietanę lub jogurt (K). Zupę, już nalaną do misek, dekorujemy kleksem śmietany i zieleniną.
Warzywa kroimy tak jak lubimy. Buraczki wcześniej gotujemy w całości, następnie ścieramy na tarce. Przyprawiamy tak jak lubimy. Pamiętajcie, aby próbować zupę w trakcie gotowania :)
LEGENDA: G - gorzki, S - słodki, O - ostry, Sł - słony, K - kwaśny
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz