czwartek, 28 czerwca 2012

Szarlotka na patelni, czyli słodki obiad

Placuszki z jabłkami to coś co mój mąż pożera najpierw wzrokiem, a potem znika w trymiga. Placuszki są niezwykle aromatyczne, a to za sprawą cukru cynamonowego. Stąd tez nazwa posta szarlotka na patelni, bo jabłka, cynamon - a to już podstawa. A reszta?

1,5 szklanki mąki
opakowanie zsiadłego mleka
woda niegazowana lub gazowana (ewentualnie)
1 całe jajko
opakowanie cukru cynamonowego
łyżka cukru
2-3 jabłka
pół  łyżeczki proszku do pieczenia

Wszystkie składniki oprócz jabłek miksujemy. Jeśli ciasto jest za gęste dodajemy ciut wody i miksujemy dalej. Ja używam blendera z końcówką-trzepaczką. Jabłka obieramy,. usuwamy gniazda nasienne i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Starte jabłka dodajemy do ciasta. Mieszamy.
Na rozgrzaną patelnię dodajemy po łyżce ciasta i smażymy placuszki z obu stron na złoty kolor.

1 komentarz:

  1. oj, ale pyszności!!! u mnie te placki są zawsze na topie i znikają szybko! ja też dodaję wodę gazowaną. Ciasto jest o niebo lepsze! Pozdrawiam cieplutko mniam, mniam

    OdpowiedzUsuń