Bardzo lubię wszelkie galarety, jak i wędliny z galaretą. Są takie delikatne w smaku i można je łatwo przygotować w domu. Jednym rodzajem z takich galaret są tymbaliki z szynką. W zasadzie można tam wrzucić co się lubi, ale bazą jest ćwiartka jajka zawinięta w gotowana szynkę.
Często robię tez tymbaliki z kurczaka, ale może o tym w kolejnym poście.
0,5 l bulionu z kurczaka
2 jajka ugotowane na twardo
4 plastry szynki gotowanej
marchewka ugotowana
pół puszki groszku konserwowego
2 ogórki kiszone
ząbek czosnku
ocet
żelatyna
Jeśli nie mamy gotowego buliony należy go ugotować np. na udku kurczaka z dodatkiem warzyw. Udko przyda się do zrobienia innej wersji galaretki.
Jajka obieramy i kroimy na ćwiartki, szynkę kroimy na pół i owijamy nią każdą ćwiartkę jajka.
Marchewkę i ogórka kroimy w kosteczkę, groszek wyjmujemy na sito, płuczemy i odsączamy. Mieszamy razem warzywa.
Do tymbalików najlepsza są małe naczynia np. filiżanki lub specjalne foremki, które mozna kupić w każdym sklepie z artykułami kuchennymi.
Bulion podgrzewamy, dodajemy rozgnieciony ząbek czosnku oraz ocet. Można doprawić sola i pieprzem do smaku. Jeszcze gorący bulion przecedzamy przez sito i dodajemy żelatyne wg opisu na opakowaniu.
Do foremek wkładamy po 2 łyżki warzyw, na to jajko z szynką i zalewamy gorącym płynem.
Pozostawiamy do ostygnięcia i wkładamy do lodówki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz