Przepis jest autorstwa Ilony!
Chleb żytni z melasą
- 4 łyżki drożdży instant
- 2 1/2 szklanki ciepłej wody
- 2 1/2 łyżki melasy z buraków
- 2 łyżki mąki z pełnego przemiału typ 1850 ( u mnie 2000)
- 2 szklanki mąki żytniej typ 720
- 2 szklanek mąki pszennej typ 450
- 2 łyżeczki soli
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 2 łyżki mielonego marokańskiego kuminu
Robimy zaczyn. Drożdże, odrobinę ciepłej wody i łyżkę melasy mieszamy ze sobą i pozostawiamy na 15 minut, aby urosły.
3 rodzaje mąki
łączymy z pozostałymi składnikami, mieszamy i dodajemy wyrośnięty
zaczyn. Wyrabiamy ciasto, musi być miękkie i elastyczne (około 10
minut).
Ciasto wkładamy do miski, nakrywamy ją czystą ściereczką i odkładamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, na około 1 godzinkę.
Wyrośnięte ciasto
ponownie ugniatamy, dzielimy na części i wkładamy do foremek (keksówek).
Ponownie przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia. Ciasto
musi wypełnić foremki.
Wyrośnięte ciasto pieczemy w 200 stopniach C około 1 godzinę.
Gorące chlebki studzimy na kratce.
Moje ciasto było konsystencji gęstej śmietany, drożdże szybko pracowały, więc nie czekałam godziny. Po 15 minutach przełożyłam je do keksówek, jeszcze trochę urosło.
ciekawa jestem tego chleba niesłychanie! melase uwielbiam, więc jestem dobrej myśli ;)
OdpowiedzUsuń