Kto pamięta ciasteczka lawendowe lub cytrynowo-tymiankowe ten na pewno doceni smak orzechowych. Są przepyszne, kruche i do tego maja kawałki orzechów. Nie zastanawiajcie się długo i zróbcie od razu podwójną porcję, bo szybko znikają!
2 szklanki mąki pszennej
225 g margaryny Flora pro Activ (ew. masło)
3/4 szklanki cukru
1 żółtko
szczypta soli
aromat migdałowy
50 g orzechów laskowych
Orzechy wkładamy do woreczka i delikatnie tłuczemy je o blat lub pomagamy sobie tłuczkiem.
Z pozostałych składników zagniatamy ciasto. Jeśli jest za suche dodajemy łyżkę śmietany, jeśli za mokre trochę mąki. Pod koniec dodajemy orzechy i znów zagniatamy aby całość razem połączyć.
Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni z termoobiegiem i pieczemy około 15 minut do zrumienienia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz