poniedziałek, 1 czerwca 2015

Szparagi z jajem w koszulce

Sezon już dawno otwarty, niedługo przepadną więc jeśli lubicie te delikatne warzywa śpieszcie się. naprawdę wiele pysznych dań można z nich przyrządzić i zaskoczyć znajomych!
Robiłam już szparagi na cieście francuskim z białym serkiem, klasycznie z bułką tartą czy też zapiekane w szynce. Jednak najbardziej przypadły mi do gustu z jajem w koszulce.

500 g białych szparagów
łyżka masła
jajko
garść mixu sałat
sól himalajska
kolorowy pieprz
500 ml wody
1 łyżka octu


Szparagi należy obrać do 2/3 wysokości, pozostawiając nieobrane główki. Są delikatniejsze niż pozostała część szparagów, więc nie trzeba ich obierać. Z końców szparagów odcinamy  ok. 3 cm -5 cm* (zgrubiała część - nie nadaje się do jedzenia).
Szparagi gotujemy w wysokim garnku tak aby główki były nad poziomem wody, ugotują się pod wpływem pary. W ostateczności można ugotować na leżąco ok. 10-15 min.
Ugotowane szparagi, odcedzamy i studzimy. Następnie podsmażamy na maśle z każdej strony na złoto-brązowo.
W rondlu zagrzewamy wodę z octem. Jajko wbijamy do filiżanki lub małej miseczki i wlewamy zdecydowanym ruchem na gotująca się wodę pomagając sobie widelcem nakierowujemy białko nad żółtko, tak aby powstała dla niego koszulka. Gotujemy maksymalnie 3 minuty.

Na talerzu układamy podsmażone szparagi, na nich mix sałat, jeszcze gorące odsączone z wody jajo. Doprawiamy solą himalajską, świeżo zmielonym pieprzem oraz dobrą oliwą (opcjonalnie).







A teraz to na co czekacie :) 
W końcu dziś Dzień Dziecka, więc dodatkowa okazja.

Wyniki słodkiego konkursu!
Książki zgarniają same dziewczyny :) Oj muszą być słodkie.
Mam nadzieje na jakieś słodkie przepisy zainspirowane przepisami z książki.

Aneta Podgórska
Katarzyna Pieczykolan
Katarzyna Hoinka
Zofia Pielas-Kurczuk
Lidia Skraburska
Doti Melodia
Karolina Bugajska
oraz poza konkursem
Gosia Dobrzańska
Bożena Brodzicka

Każdej z Was gratuluję i czekam na adres do wysyłki.
Książki zostaną wysłane w ciągu 30 dni od daty otrzymania adresu.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz