Organizatorem całych warsztatów była firma Seko na czele z Panią Marią Brzeską-Deli. Były obecne też dwie Panie od technologi żywności z Chojnic, więc wszelkie pytania i wahania mogły zostać rozwiane.
Firma Seko jest na naszym rynku od 25 lat, w 2007 r pojawiła się na giełdzie. Pracownicy codziennie zwijają 20000 koreczków śledziowych. Niesamowite prawda? Ile pracy i wysiłku jest włożone abyśmy mogli zjeść pysznego śledzika. Połowy ryb pochodzą głównie z Atlantyku, ale również mniejsze z Morza Bałtyckiego.
A teraz już o warsztatach, które były związane właśnie ze śledziami ale na nieco inna nutę. Od polskiej, żydowskiej kończąc na kulturze bliskiego wschodu.
Zrobiliśmy 10 smacznych przepisów na śledzie:
- Carpaccio z gruszki ze śledziem musztardowym
- Bliny (gryczane i pszenne) z sałatka śledziowo-jajeczną i kawiorem
- Śledzie w śmietanie i koperku z ziemniakami na ciepło
- Śledzie w marynowanej cytrynie
- Bruschetta z konfiturą z czerwonej cebuli i marynowanym śledziem
- Śledzie z buraczkami na purperniklu
- Placuszki z jabłkami i sałatką śledziową
- Śledzie piernikowe
- Sałatka śledziowa z fenkułem
- Śledzie marynowane w wódce
Czas na fotorelację, sami możecie zdecydować które śledzie wyglądały najkorzystniej.
Jeszcze kilka spraw organizacyjnych i zaczynamy ;)
Oczywiście nie może zabraknąć wpisów na insta, FP - trzeba to od razu ogarnąć.
Kilka szlifów przed biesiadowaniem, Pani Maria znalazła honorowe miejsce dla blin z kawiorem.I zaczynamy biesiadowanie:
A po fotka z Samar :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz