Wariantów takich lodów jest mnóstwo, wszystko zależy od smaków jakie lubicie. Poeksperymentujcie, dodawajcie różne owoce, mieszajcie różne smaki. Czasem dodatek jogurtu czy miodu zmienia lekko smak. Jest tak wiele możliwości.
Takie lody są tez alternatywa dla lodów śmietankowych, nie tuczą! To tylko zmis=ksowane i zamrożone owoce.
Lody bananowo-truskawkowe
2 banany
pół szklanki truskawek
2 morele
2 czubate łyżki jogurtu naturalnego
1 łyżka miodu z mniszka
Owoce kroimy na mniejsze części i przekładamy do blendera kielichowego. Dodajemy jogurt i miód. Blendujemy całość na gładką masą na średnich obrotach 1,5 minuty, a następnie 30 sekund na najwyższych obrotach. Tak przygotowaną masę przelewamy do pojemników na lody.
Mus malinowy
szklanka malin
ew. miód z mniszka
Maliny blendujemy około minuty na najwyższych obrotach.
Lody ananasowe
1/4 owocu ananasa (oczyszczonego, bez środkowej części)
1 łyżka miodu z mniszka
Ananasa kroję na mniejsze kawałki, przekładam do kielicha blendera, dodaję miód i blenduję na średnich obrotach 1 minutę, a potem na najwyższych 30 sekund.
Do pojemników na lody przelewam mus malinowy, a resztę uzupełniam masą ananasową.
Lody odstawiam do zamrażalnika na kilka godzin.
Lody bananowo-truskawkowe:
Lody ananasowe z musem malinowym:
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz