W dzisiejszych czasach kiedy techniki kulinarne idą do przodu możemy przebierać w kolorowych warzywach i robić z nich piękne i smaczne dania.
Chipsy można zrobić ze wszystkiego, z warzyw i owoców czy mięsa. Jako dekorację dania, dodatek lub jego główny składnik.
W tym poście chciałam nieco przypomnieć tradycyjne chipsy z ziemniaków, ale żeby było kolorowo wzięłam trzy odmiany ziemniaków.
2 ziemniaki fioletowe
1 ziemniak biały Richarda
1 mały batat (ziemniak słodki)
olej rzepakowy do smażenia
sól morska
Każdego ziemniaka dokładnie umyj i osusz. Zetrzyj na mandolinie na cieniutkie plasterki i zamocz w misce z wodą. Przed smażeniem wyjmij i strząśnij nadmiar wody.
W rondlu lub garnku rozgrzej około 300 ml oleju rzepakowego i smaż chipsy aż będą chrupkie.
Wyjmuj chipsy na głęboki talerz wyłożony ręcznikiem papierowym. Postępuj tak aż skończą Ci się plasterki ziemniaków.
Podawaj posypane sola morską, ziołami lub ulubionymi przyprawami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz