środa, 18 października 2017

Chipsy z kolorowych ziemniaków

W dzisiejszych czasach kiedy techniki kulinarne idą do przodu możemy przebierać w kolorowych warzywach i robić z nich piękne i smaczne dania.
Chipsy można zrobić ze wszystkiego, z warzyw i owoców czy mięsa. Jako dekorację dania, dodatek lub jego główny składnik.
W tym poście chciałam nieco przypomnieć tradycyjne chipsy z ziemniaków, ale żeby było kolorowo wzięłam trzy odmiany ziemniaków.

2 ziemniaki fioletowe
1 ziemniak biały Richarda
1 mały batat (ziemniak słodki)

olej rzepakowy do smażenia
sól morska

Każdego ziemniaka  dokładnie umyj i osusz. Zetrzyj na mandolinie na cieniutkie plasterki i zamocz w misce z wodą. Przed smażeniem wyjmij i strząśnij nadmiar wody.
W rondlu lub garnku rozgrzej około 300 ml oleju rzepakowego i smaż chipsy aż będą chrupkie.
Wyjmuj chipsy na głęboki talerz wyłożony ręcznikiem papierowym. Postępuj tak aż skończą Ci się plasterki ziemniaków.
Podawaj posypane sola morską, ziołami lub ulubionymi przyprawami.

https://swiat-na-widelcu.blogspot.com/2017/10/chipsy-z-kolorowych-ziemniakow.html

https://swiat-na-widelcu.blogspot.com/2017/10/chipsy-z-kolorowych-ziemniakow.html

https://swiat-na-widelcu.blogspot.com/2017/10/chipsy-z-kolorowych-ziemniakow.html

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz