Dwa dni temu pokazywałam jak upiec tradycyjne gofry belgijskie na słodko, tym razem mam cos dla wytrawnych gości.
Tak jak pisałam wcześniej gofry
pieczone w piekarniku różnią się nieco od tradycyjnych gofrów, jednak
nie ustępują im smakiem. Z wierzchu chrupiące, a w środku puszyste. Po
prostu pyszne!
Dodatek wybierz sam!
Polecam ze speckiem, prosciutto i rukolą, a także będą pyszne z avocado i jajkiem poszetowym!
4 gofry
100 ml mleka
60 g mąki krupczatki
3 łyżki oleju rzepakowego
1 duże jajko
1 łyżeczka soli
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
W
misie robota utrzyj jajo na puszystą masę, dodaj sól. Powoli dolewaj
mleko, a następnie olej. Mąkę przesiej, dodaj do niej
proszkiem do pieczenia i dokładnie wymieszaj. Teraz po trochu dodaj mąkę
z proszkiem do masy jajecznej. Cały czas mieszając aż wszystkie
składniki się dokładnie połączą.
Przelej ciasto do silikonowej formy na gofry.
Używam formy z Tescomy na 6 małych gofrów.
Piekarnik nastaw na 180o i piecz gofry 15 minut. Wyjmij z formy, odwróć gofry kratką do góry i piecz dalej 5 minut w 200o.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz