czwartek, 24 maja 2018

Gravad lax w burakach

Od kiedy poznałam ten przepis na zrobienie łososia, nie kupuję wędzonego na zimno w sklepach. Ta receptura pobija wszystkie znane mi kupne łososie. Co prawda przygotowanie go zajmuje ponad 48 godzin, ale jest warte wszelkich trudów.
Gravad lax, znany pod nazwą gravlax z łososia można przygotować klasycznie, na ostro lub w burakach. Oczywiście to nie wszystkie opcje, trzeba próbować i znaleźć swój smak.
Klasycznie przygotowany z koperkiem i cytryną idealnie nadaje się do sushi zamiast świeżej ryby.

300 g świeżego płatu łososia
1 średni burak
2 płaskie łyżki chrzanu
1/2  kieliszka wódki (20 ml)
25 g cukru trzcinowego
sok z połówki cytryny
75 g soli kamiennej


Łososia umyj i osusz papierowym ręcznikiem.  Z obu stron posyp cukrem i wmasuj go w rybę, tak samo zrób z solą. Teraz posmaruj chrzanem. Buraka zetrzyj na tarce i obtocz nim łososia.Szklane naczynie wyłóż folią aluminiową, do niej włóż łososia, skórą do dołu. Skrop sokiem z cytryny i wódką. Zawiń dobrze folię, a naczynie zamknij szczelnie i włóż do lodówki na co najmniej 48 godzin. Ja trzymałam go w zamknięciu 72 godziny. Po tym czasie z  łososia usuń warstwę warzyw i osusz go całkowicie ręcznikiem papierowym. Przechowuj w lodówce w torebce papierowej do 2 tygodni.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz