wtorek, 25 września 2018

Bakłażany po chińsku

Bakłażan, oberżyna, gruszka miłości, jajko krzewiaste, bakman, botaniczna nazwa tego warzywa to psianka podłużna. Pyszne warzywo, które po obróbce termicznej staje się soczyste. Teraz gdy kuchnia ewoluuje, możemy napotkać coraz więcej gatunków i odmian warzyw. Tak samo jest z bakłażanami. W Polsce najbardziej popularne są te w kształcie gruszki, ale powoli napływa do Nas fala różnych odmian. Możemy już spotkać białe, pasiaste, mini bakłażany w kształcie jabłka, a także coraz częściej bakłażany tajskie (zwane czasem chińskimi). W sklepach pojawiają się fioletowe, ale są też zielone. Ja zamawiam od JEdynie, gospodarstwa pod Krakowem, które słynie z róznych odmian dyń. Mają też szeroki wybór warzyw, w zależności od sezonu.





Tajskie bakłażany są długie jak fasolka szparagowa, tyle że nieco grubsze. Obróbka jest podobna. Wszystkie bakłażany uwielbiają olej i wsiąkają go jak gąbka. Żeby temu zapobiec przed obróbką cieplną należy pokroić, ułożyć na sicie i posolić. Taki zabieg sprawi też to, że bakłażany pozbędą się goryczki. Taki mały kulinarny trik, a dla smaku istotny.

Bakłażany po chińsku

500 g bakłażanów tajskich
pół cebuli czosnkowej
2 ząbki czosnku
1 łyżka sosu ostrygowego
2 łyżki sosu sojowego ciemnego
3 krople srirachy
1 łyżka octu ryżowego
1 łyżeczka miodu
1 łyżka oleju  sezamowego
1 czubata łyżka oleju kokosowego
2 łyżki orzeszków ziemnych
szczypior czosnkowy

Bakłażany umyj, nie obieraj. Pokrój na ćwiartki - kawałki około 5-6 cm. Przełóż na sito i obsyp solą, wymieszaj i pozostaw na sicie na około godzinę, aż warzywa puszczą sok. 
Cebulę i czosnek drobno posiekaj, przełóż do małej miseczki i dodaj resztę składników, oprócz oleju kokosowego. Dokładnie wszystko wymieszaj i odstaw. 

W woku lub głębokiej patelni rozgrzej olej kokosowy, a następnie dodaj bakłażany. Wrzuć je szybko, uważaj będą pryskać! Kiedy już trochę "się uspokoi" na patelni, wymieszaj warzywa i smaż je jeszcze 5 minut. Wymieszaj jeszcze raz i dodaj przygotowany wcześniej sos. Teraz wymieszaj ponownie aby bakłażany dokładnie pokryły się sosem i duś kolejne 5 minut.

Orzeszki ziemne posiekaj, a szczypior pokrój na 1,5 cm kawałki.

Gotowe bakłażany przełóż na talerz, posyp orzeszkami i szczypiorkiem.

https://swiat-na-widelcu.blogspot.com/2018/09/bakazan-po-chinsku.html

https://swiat-na-widelcu.blogspot.com/2018/09/bakazan-po-chinsku.html


https://swiat-na-widelcu.blogspot.com/2018/09/bakazan-po-chinsku.htmlhttps://swiat-na-widelcu.blogspot.com/2018/09/bakazan-po-chinsku.html



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz