poniedziałek, 1 października 2018

Frytki z cukinii

Cukinia to bardzo wdzięczne warzywo. Doceniam ją za to, że można tak wiele z niej zrobić. W dzieciństwie Babcia dusiła ja z pomidorami i cebulką. Dziś ta potrawa ewoluowała i nazywają ją leczo, z tym że zawiera dużo więcej warzyw. Bardzo często też dodaje się kiełbasę.
Z cukinii piecze się ciasta, pasztety, robi się dżemy, nadziewa się mięsem, a także robi się wegetariański makaron spaghetti za pomocą specjalnej obieraczki. Kwiaty cukinii są jadalne, rozróżnia się męskie (sam kwiat) i żeńskie (kwiat z młodym owocem cukinii). W zależności od odmiany może być ciemnozielona, pasiasta lub żółta.
Cukinia im młodsza tym smaczniejsza, nawet skórka jest jadalna i nie trzeba warzywa obierać.

Dziś chce Ci pokazać jak zrobić chrupiące i smaczne frytki z cukinii bez grama tłuszczu.


1 średnia cukinia
2 jajka
4 łyżki mleka
1/2 szklanki mąki

Panierka:
3 łyżki bułki tartej
3 łyżki panko
2 łyżki płatków drożdżowych
2 łyżki startego grana padano
1 łyżeczka soli
1/2 łyżeczki czarnego mielonego pieprzu

Piekarnik rozgrzej do 200o góra-dół.
Cukinię umyj, obierz, wydrąż środek i pokrój na kawałki wielkości 6 cm. Powinny być tej samej wielkości.
Wszystkie składniki panierki wymieszaj dokładnie razem.
Jajka roztrzep wraz z mlekiem.
Kawałki cukinii obtocz w mące, zamocz w jajku i obtocz w panierce - dobrze ja dociskając.
Frytki układaj na blasze. Piecz około 10 minut, aż się zezłocą. Będą chrupiące i złociste na zewnątrz,a w środku idealnie miękkie.

https://swiat-na-widelcu.blogspot.com/2018/10/frytki-z-cukinii.html

https://swiat-na-widelcu.blogspot.com/2018/10/frytki-z-cukinii.html

https://swiat-na-widelcu.blogspot.com/2018/10/frytki-z-cukinii.html
https://swiat-na-widelcu.blogspot.com/2018/10/frytki-z-cukinii.html

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz