Rogaliki możesz posypać makiem, sezamem czy cukrem.
Kiedy brakuje pieczywa w domu możesz je szybko zrobić. W miarę szybko. Ciasto nie potrzebuje wyrastać tyle co chleb. W ciepłym miejscu podwoi swoja objętość w maksymalnie dwie godziny.
450 - 550 g maki pszennej typ 550
250 ml ciepłego mleka
10 g suchych drożdży piekarskich
3 łyżki mleka w proszku
2 jajka
1 łyżka cukru
1 łyżeczka soli
50 g masła w pokojowej temperaturze
białko do smarowania
mak, cukier perlisty do posypania
W misce wymieszaj drożdże, mleko w proszku oraz cukier. Dodaj ciepłe mleko i wymieszaj za pomocą rózgi. Jajka rozbełtaj i odstaw.
W misie robota wymieszaj mąkę (450 g) z solą, dodaj jajka oraz mleko z drożdżami. Mieszaj za pomocą haka do wyrobienia jednolitej masy. Teraz czas na masło, dodawaj w dwóch krokach. Ciasto będzie luźne, więc powoli dodawaj resztę mąki (100g). Wyrobione ciasto przełóż na stolnicę i wyrabiaj ręcznie 5 minut, podsypując lekko mąką. Utwórz kulę z ciasta, obsyp mąką i przełóż z powrotem do misy, obłóż ściereczką. Odłóż w ciepłe miejsce na 1,5 - 2 godziny do wyrośnięcia.
Po tym czasie ciasto podziel na dwie części. Każdą rozwałkuj na prostokąt, podziel na cztery, a potem przekrój na pół na ukos (powstanie trójkąt). taki trójkąt zwijaj od szerszej krawędzi. Teraz wystarczy zawinąć rogi do środka i w ten zrobiłeś/aś pierwszego rogalika. Tak samo postąp z resztą ciasta.
Gdy masz gotowe wszystkie rogaliki ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i posmaruj lekko ubitym białkiem. Posyp makiem (u mnie biały mak), sezam lub cukrem perlistym.
Piecz 20 minut w nagrzanym do 170o piekarniku.
Moja propozycja podania: solony karmel z orzechami nerkowca! Niebo w gębie!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz