Oponki to zaraz po tradycyjnych pączkach przysmak karnawałowy. Wciąż popularne, dekorowane klasycznie cukrem pudrem prezentują się najlepiej w Tłusty czwartek na Naszych stołach. warto wypróbować ten przepis na pysznie delikatne i obłędnie puszyste oponki na drożdżach.
W przepisie użyłam drożdży suchych, więc jeśli masz drożdże świeże użyj przelicznika: 8 g drożdży suchych odpowiada 25 g drożdży świeżych.
Z tej porcji przygotujesz ok. 30 oponek
120 g żółtek
120 g cukru białego
15 g drożdży suchych
200 ml mleka
550 g mąki pszennej tortowej (typ 450)
20 ml alkoholu 40%
100 g masła
szczypta soli
olej do smażenia
Masło rozpuść i ostudź.
Drożdże wsyp do miski dodaj 20g cukru i zalej lekko ciepłym mlekiem. Wymieszaj za pomocą rózgi, a następnie dodaj 100 g mąki i znów wymieszaj do połączenia się składników.
Żółtka włóż do misy robota dodaj resztę cukru i ubijaj do białości, około 10 minut za pomocą końcówki do ubijania. Do ubitych żółtek dodaj wyrośnięty zaczyn, alkohol i przesiana mąkę. Za pomocą haka wyrabiaj ciasto do połączenia się składników, a na koniec dodaj rozpuszczone masło i znów wymieszaj. Kiedy ciasto będzie gotowe, oprósz je delikatnie mąką, przykryj bawełniana ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce aż podwoi swoja objętość.
Po tym czasie wyłóż ciasto na stolnice oproszoną mąką i wyrób je ponownie. Zagniataj 3-5 minut, po czym rozwałkuj na płat o grubości 1 cm. Wykrawaj z niego 6 centymetrowe krążki, a w każdym krążku dziurkę. W ten sposób przygotujesz oponki. Tak przygotowane ciasto przykryj ściereczką do ponownego wyrośnięcia ciasta na 20 minut.
Po tym czasie w rondlu rozgrzej olej (używam rzepakowego) i smaż oponki z każdej strony aż osiągną piękna brązowa barwę. W taki sam sposób usmaż środki oponek.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz