poniedziałek, 6 lipca 2020

Biszkoptowe babeczki z owocami

Babeczki to alternatywa podania słodkości zamiast tortu. Możesz je zrobić z takim samym kremem jaki używasz do przekładania tortu i tak samo udekorować.
Te babeczki przygotowałam na klasycznym jasnych biszkopcie pieczonym w papilotkach. Krem jest na bazie śmietanki i mascarpone. słodkie babeczki i kwaskowe owoce idealnie się równoważą.
To też bardzo fajna propozycja na rodzinne imprezy, spotkania czy słodkie stoły dla dzieciaków.

105 g mąki pszennej tortowej
4 jajka roz. M
105 g drobnego cukru białego

W misie miksera umieść jajka oraz cukier. Ubijaj na szybszych obrotach aż do uzyskania puszystej jajecznej masy. kiedy to osiągniesz wyłącz robota.
Mąkę przesiej przez sito. Blachę do muffinek wyłóż papilotkami (dzięki czemu po upieczeniu swobodnie wyjmiesz upieczone bazy pod babeczki).
Piekarnik nastaw na 160o góra dół bez termoobiegu.
Przesianą mąkę dodaj na dwa razy do ubitej masy jajecznej i wymieszaj delikatnie za pomocą szpatułki. Najpierw dodaj jedną część mąki i wymieszaj, a potem drugą część.
Tak przygotowane ciasto nałóż do papilotek  max do 3/4 wysokości foremek.
Piecz w nagrzanym piekarniku 15-20 minut do suchego paptyczka.
Odstaw do ostygnięcia.
W tym czasie przygotuj krem.

Klasyczny krem śmietankowy z mascarpone

250 g mascarpone
200 g śmietanki 30%
2 łyżki cukru pudru


Przed dodaniem mascarpone do ubitej śmietany warto ser chwilkę zmiksować. Zapobiegnie to powstawaniu grudek.

Śmietanę ubij na sztywno, dodaj mascarpone cały czas ubijać aby masa dokładnie się połączyła, a na koniec dodaj cukier puder i jeszcze miksuj około minuty. Tak przygotowany krem przełóż do rekawa cukierniczego.
Wyciskaj krem na babeczki za pomocą odpowiedniej tylki aby uzyskać pożądany wzór. Udekoruj babeczki owocami.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz