Kiszone cytryny to świetny dodatek w kuchni. Można je przygotować na dwa sposoby: kisząc całe cytryny i kisząc je w plasterkach. Ten drugi sprawdza się gdy potrzebujemy ich na szybko. Sa gotowe juz następnego dnia. Wiadomo, ze im dłużej tym lepiej się ukiszą. Samo przygotowanie i proces jest banalnie prosty.
Kiszone cytryny od razu pokochałam w zestawieniu ze śledziami i czerwonym pieprzem. Nie dość, że wyglądają bardzo apetycznie, to ze śledziami tworzą duet idealny. Sam/a spróbuj!
Kiedy robię kiszone cytryny "na szybko" przygotowuje cały słoiczek 400 ml. I dodaję do różnych dań. To naprawdę pomocny dodatek, wzbogaca smak dań.
Kiszone cytryny
2-3 cytryny średniej wielkości
1 łyżeczka soli
400 ml wody
Wodę wraz z solą zagotuj. Sól ma się rozpuścić. Cytryny wyszoruj i obierz ze skórki. Ostrym nożem pokrój na cieniutkie plasterki. Ułóż je ww wcześniej umytym i wyparzonym słoiku 400-500 ml. Zalej przestudzoną woda z solą, zakręć słoik i odstaw na 2 h w pokojowej temperaturze, po czym wstaw do lodówki na minimum dobę. Po tym czasie śmiało możesz używać kiszonych cytryn.
Kurczak z kiszonymi cytrynami
2 piersi z kurczaka
1 średnia cebula biała
kilka gałązek kolendry
sól
ząbek czosnku
pieprz czarny
2 łyżki oleju rzepakowego
plasterki kiszonej cytryny
Piersi kurczaka umyj i osusz. Następnie pokrój je w średnią kostkę i włóż do miski. Cebulę pokrój w piórka, czosnek w cieniutkie plasterki. Do kurczaka dodaj pokrojoną cebulę, czosnek, plasterki kiszonej cytryny (około 12 plasterków), sól i pieprz oraz olej i pokrojone gałązki kolendry (wraz z łodyżkami). Całość dobrze wymieszaj, masując dłońmi aby kurczak przeszedł przyprawami i dodatkami. Miskę przykryj folią spożywczą i włóż na noc do lodówki.
Po nocy w marynacie kurczak będzie miejscami ścięty - białko ścina sie pod wpływem soku z cytryny. Nie ma obaw, nic się złego nie stało!
Patelnię rozgrzej i i na rozgrzaną włóż mięso wraz z dodatkami. Mieszaj od czasu do czasu. Kiedy mięso będzie obsmażone z każdej strony można podlać niewielką ilością wody lub wywaru warzywnego aby mięso się nie przypaliło. Powinno tez puścić własne soki. Duś je do momentu aż kurczak będzie miękki.
Podawaj gorące ze wszystkimi dodatkami . Idealnie pasuje z ryżem, całe danie posypane listkami kolendry.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz