Te słodkie ciasteczka są przepyszne i zachwycają wyglądem. Idealne by podać je na spotkaniu rodzinnym czy przyjęciu dla dzieci. Trzeba pamiętać, że krem jest bardzo słodki. Jednak całość współgra ze sobą idealnie. Schłodzone ciasteczka smakują jeszcze lepiej!
W ciasteczkach dominuje smak słodki z dodatkiem cynamonu i kwaskowych jabłek.
Ciasteczka migdałowe
200 g masła
150 g cukru pudru
2 żółtka
200 g mąki pszennej typ 450
100 g mielonych orzechów
Składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Na ciasteczka należy zmiksować masło, dodać cukier puder i żółtko. Następnie dodać obie mąki i wymieszać do połączenia się składników. Z ciasta uformować płaski placek, owinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki do schłodzenia na godzinę.
Po tym czasie ciasto rozwałkować na 4 mm grubości i wykrawać 7 cm ciasteczka. Ciasteczka piec w 180 stopniach 9-10 minut.
Żelka jabłkowa
500 g jabłek
13 g żelatyny 180 bloom
40 g cukru
1 łyżka soku z cytryny
płaska łyżeczka cynamonu
Jabłka umyj i obierz ze skórki, usuń gniazda nasienne. Pokrój w kostkę i włóż do rondla, dodaj sok z cytryny, cukier oraz cynamon i gotuj aż jabłka się rozpadną. Żelatynę namocz w zimnej wodzie. Kiedy jabłka będą miękkie i częściowo się rozpadną, zblenduj je na mus. Żelatynę rozpuść w mikrofali - uważaj by nie zagotować i dodaj do ciepłego musu jabłkowego. Wymieszaj dokładnie za pomocą rózgi. Ostudź i przełóż do rękawa cukierniczego. Włóż do lodówki.
Krem maślany
150 g miękkiego masła
330 g cukru pudru
2 łyżki mleka
1 łyżeczka esencji waniliowej
3 g cynamonu
Miękkie masło utrzyj do białości w robocie- najpierw na najmniejszych obrotach, potem je zwiększając. Teraz dodawaj partiami cukier puder ciągle ucierając. Kiedy masło połączy się z cukrem dodaj mleko i esencje waniliową. Mieszaj dalej, a pod koniec dodaj cynamon. Mieszaj do połączenia się składników. Krem ma być gładki, o jednolitej konsystencji. Przełóż go do rękawa cukierniczego.
Na ostudzonych ciasteczka wyciskaj krem maślany na około brzegu, a w środek wyciśnij żelkę jabłkową. Jeśli żelka bardzo zastygła możesz ją chwilkę podgrzać w mikrofali i delikatnie pomasuj rękaw aby żelkę można było swobodnie wycisnąć na ciasteczko.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz