Kolejny chleb w mojej krótkiej lecz intensywnej karierze domowego piekarza. Bazuję na podstawowym przepisie na chleb graham i tylko nieco zmieniam proporcje mąki i drożdży.
Ten przepis jest sprawdzony i gwarantuję, że zawsze wychodzi. Nie ma się co bać! Tylko próbować, zmieniać i eksperymentować. To się zawsze opłaca!
610 g mąki pszennej chlebowej typ 750
200 g mąki żytniej razowej typ 2000
20 g soli
1 łyżeczka cukru
12 g suchych drożdży
500 ml ciepłej wody
Drożdże
wsyp do porcelanowej miseczki, dodaj cukier i zalej 100 ml wody,
wymieszaj rózgą. Teraz dodaj 50 g mąki pszennej i ponownie wymieszaj.
Odstaw aż zaczyn podwoi swoją objętość.
Do
misy robota wsyp pozostałe suche składniki, dodaj podwojony zaczyn oraz
ciepłą wodę. Wyrabiaj na najniższych obrotach przez 3 minuty, po czym
zwiększ obroty o max 2 stopnie i wyrabiaj ciasto do dokładnego
połączenia się składników około 7-9 minut. Tak przygotowane ciasto
przykryj czystą bawełnianą ściereczką i odstaw na 2 godziny do
wyrośnięcia.
Po
tym czasie ciasto na chleb wyjmij z misy robota i lekko ugniatając
uformuj kulę, obtocz z każdej ze stron w mące. Tak przygotowany chleb
włóż do podsypanego mąką gara*. Jeśli chcesz natnij skalpelem wzór na
wierzchu chleba. Ponownie przykryj ściereczką aby chleb podrósł do czasu
aż piekarnik się nagrzeje.
Piekarnik nastaw na 160o góra dół.
Chleb
piecz 50-65 minut do suchego patyczka. Po upieczeniu chleb od razu
wyjmij z piekarnika. Dopiero po ostygnięciu wyjmij go z gara. Jeśli
będziesz próbować go wyjąć jak jest ciepły może pęknąć lub przy próbie
wyjęcia mogą nastąpić wgniecenia.
*Zamiast gara możesz użyć innego naczynia o wysokich brzegach. Ja tym razem użyłam patelni, którą można używać także w piekarniku.
To ciasto idealnie da się formować, zachowuje swój kształt. Nie obawiaj się nie ucieknie na boki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz