Czekoladowe naleśniki to świetny pomysł aby uczcić
300g maki pszennej
400 ml mleka
100 ml wody lekko gazowanej
50 g czekolady gorzkiej Callebaut
4 czubate łyżki kakao
2 łyżki oleju kokosowego
100 g cukru
2 jajka
W 50 ml mleka rozpuść czekoladę. W misie robota wymieszaj mąkę z cukrem,
pozostałe mleko wymieszaj z jajami i dodaj do mieszaniny mąki z cukrem.
Cały czas mieszając na wyższych obrotach dodaj rozpuszczony olej
kokosowy, a następnie wodę. Kiedy masa będzie miała jednolitą
konsystencję dodaj rozpuszczoną czekoladę w mleku i mieszaj dalej
dodając porcjami kakao. Masa ma być dokładnie wymieszana bez grudek -
wtedy jest gotowa.
Na patelni smaż cieniutkie naleśniki i odkładaj na talerz - jeden po
drugim. Jeśli masa naleśnikowa nie rozlewa się po patelni dodaj odrobinę
mleka.
Naleśniki nadziewaj ubitą śmietaną*, udekoruj ciasteczkami oreo, pałeczkami czekoladowymi, pokruszonymi bezami i pistacjami.
*Pamiętaj! Najlepsza bita śmietana to ta, która sam zrobisz. Wystarczy ubić śmietanę 30-36% z odrobiną cukru pudru (w zależności od smaku).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz