poniedziałek, 23 maja 2011

Skrzydełka po chińsku

Przepis na skrzydełka po chińsku w mojej rodzinie są od lat. Zwykle je przygotowujemy aby ugościć znajomych. Pyszne jako przystawka. Można jeść i na ciepło i na zimno.

Skrzydełka po chińsku

8 skrzydełek z kurczaka
1 łyżka wódki
1 łyżka miodu
1 łyżeczka imbiru
2 łyżki sosu sojowego
3 ząbki czosnku
1 łyżka sezamu
sól


Przygotowanie:

Skrzydełka wrzucić do garnka, zalać wodą, dodaj sól i gotuj 20 minut. Wyjmij i ostudź.. Z ostudzonych skrzydełek oderwać lub odkroić kłykcie (najmniejsza część). Na patelnię włożyć skrzydełka, zalać powstałym wywarem, nie więcej niż 1/2 szklanki. Dodać kolejno: wódkę, miód, imbir, sos sojowy, zmiażdżony czosnek, sezam. Mniej więcej po 5-8 minutach przełożyć na drugą stronę. Dusić aż bulion wyparuje. I skrzydełka zrobią się brązowe.

Podawaj z ryżem lub sałatka z ogórków.

https://swiat-na-widelcu.blogspot.com/2011/05/skrzydeka-po-chinsku.html

https://swiat-na-widelcu.blogspot.com/2011/05/skrzydeka-po-chinsku.html


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz