Ciasteczka owsiane to pyszna i zdrowa przekąska. W zależności jakiego cukru użyjesz będą mniej lub bardziej słodkie. Dodatek w formie bakalii sprawi, że będą jeszcze bardziej pożywne i smaczne. Same ciasteczka robi się szybko, a piecze jeszcze szybciej. Wystarczy tylko 8 minut. Prawda, że to szybki sposób na coś słodkiego?
2 jajka
100 g cukru kokosowego
2 czubate łyżki cukru z prawdziwa wanilią
50 g orzechów włoskich
garść migdałów w płatkach
1 łyżeczka sody oczyszczonej
120 g masła
310 g mąki pszennej
200g płatków owsianych
Jajka wbij do misy miksera i zacznij ubijać na średnich obrotach (końcówką do ubijania), gdy już będą dobrze wymieszane dodaj oba rodzaje cukru i ubij dalej. Masa ma być jednolita, bez grudek cukru. Rozpuść masło i ostudź. Małym strumieniem wlej do masy jajecznej. Zmień końcówkę na hak i dodaj płatki oraz orzechy i migdały. Teraz dodaj mąkę oraz sodę. Mieszaj tyle czasu aby powstała zwarta masa. Wyłącz robota, dokończ wyrabianie ciasta ręcznie. Jeśli ciasto nie klei się do rąk, oznacza to że jest gotowe.
Nagrzej piekarnik do 180 o góra dół. Blachę wyłóż papierem do pieczenia, z ciasta urywaj małe kulki, układaj na papierze i spłaszczaj dłonią. Między ciastkami zrób spore odstępy. Piecz 8 minut do lekkiego zrumienienia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz