piątek, 1 grudnia 2017

Gyoza - japońske pierożki

Na pewno się domyślacie jak uwielbiam kuchnie świata, a coraz częściej wracam do kuchni azjatyckiej. Nie zawsze jednak uda mi się wszystko sfotografować, bo znika w zastraszającym tempie! Pewnie domyślacie się dlaczego. Jest takie pyszne, że nie sposób oprzeć się tej kuchni. Jak raz zasmakujesz, przepadłeś!

Gyoza to japońskie pierożki, zwijane w specjalny sposób. Głownie robi się je na parze przy pomocy specjalnego bambusowego parownika (do kupienia w sklepach kuchni świata lub internecie). Niektóre źródła podają, że jedna strona pierożka powinna być podsmażona, aby był on chrupiący.
Ciasto na te pierożki robi się bardzo szybko, a nadmiar można zamrozić, wcześniej wałkując je cieniutko i przekładając pergaminem.

Ciasto na pierożki:

1 szklanka mąki
1/4 szklanki wrzątku
1/3 łyżeczki soli

Z podanych składników zagnieć ciasto i odłóż na 30 minut aby odpoczęło. Po tym czasie rozwałkuj cieniutko na 2-3 mm i wykrój okręgi 6-8 cm. Odłóż na stolnicę wysypana delikatnie mąką, przykryj czystą ściereczką.

1/2 szklanki posiekanej kapusty pekińskiej (zielona część)
200 g mielonej wieprzowiny
płaska łyżeczka drobno posiekanego imbiru
płaska łyżeczka drobno posiekanego czosnku
1 łyżka posiekanej zielonej cebulki
1/4 łyżeczki zmielonego chilli
1/4 łyżeczki soli
1 łyżka octu ryżowego
1/2 łyżki cukru brązowego
1 łyżka oleju sezamowego

Ocet, cukier i olej dobrze wymieszaj. 
Pozostałe składniki dobrze wymieszaj, dodaj mieszaninę z octem. Wymieszaj znowu, ugniatając farsz przez chwilę. Łyżką nakładaj farsz na krążki ciasta i lep pierożki. Jeśli chcesz aby wyglądały tak jak w Japonii, obejrzyj filmik.

Pamiętaj aby kupując parownik dopasować średnice do garnka jaki posiadasz. Garnek napełnij wodą, połóż na nim parownik, każda część wyłóż pergaminem. Na nim układaj pierożki i paruj około 15 minut.
Podawaj z sosami: słodko-kwaśny, słodko-ostry.

https://swiat-na-widelcu.blogspot.com/2017/11/gyoza-japonske-pierozki.html

https://swiat-na-widelcu.blogspot.com/2017/11/gyoza-japonske-pierozki.html
https://swiat-na-widelcu.blogspot.com/2017/11/gyoza-japonske-pierozki.html



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz