Znacie brownie? Pysznie czekoladowe mokre ciasto? Ja uwielbiam. W połączeniu z red velvet cake i kremowego sera daje spektakularny efekt.
Red velvet cake to amerykański tort przekładany białym kremem, na bazie kremowego sera. Swoją barwę zawdzięcza sztucznemu barwnikowi. Niestety nie osiągnie się jej za pomocą soku z buraków. Jak raz spróbujecie, zwykłe brownie odejdzie w niepamięć.
Ja użyłam barwnika w proszku czerwień wiśniowa z odrobiną (która mi pozostała) barwnika w żelu Wilton'a. Bardziej intensywna może być czerwień truskawkowa lub sam barwnik w żelu.
To ciasto idealnie nadaje się na walentynkowy wieczór we dwoje. Posypane cukrem pudrem jest ciut bardziej słodkie.
Ciasto:
8 łyżek masła
250 ml cukru białego
70 ml kakao
1/2 łyżki ekstraktu waniliowego
1 płaska łyżka barwnika w proszku
1/4 łyżeczki barwnika w żelu
50 ml wody
szczypta soli
1/2 łyżeczki sody
1 łyżka octu
2 żółtka
3 białka
200 ml mąki pszennej
Masa serowa:
250 g kremowego białego sera naturalnego
3 łyżki cukru pudru
1/2 łyżki ekstraktu waniliowego
1 żółtko
Masło rozpuść umieść w misie robota i dodaj cukier, kakao, ekstrakt waniliowy oraz sól. Barwnik w proszku rozpuść we wodzie, dodaj barwnik w żelu wymieszaj i dodaj do reszty składników. Mieszaj na średnich obrotach za pomocą końcówki do ucierania (kształt litery K). Sodę wymieszaj z octem i szybko dodaj do wymieszanego ciasta, połącz razem. Kiedy składnik będą wymieszane dodaj białka i żółtka, dalej ucieraj. Teraz czas na mąkę, dodawaj partiami cały czas mieszając.
Składniki masy serowej wymieszaj dokładnie rózgą.
Piekarnik nastaw na 170o góra-dół.
Formę kwadratową 24 cm wyłóż papierem do pieczenia, a następnie na papier wyłóż ciasto. Rozprowadź szpatułką po całej formie. Teraz nałóż masę serową i patyczkiem do szaszłyka wymieszaj delikatnie aby zrobiły się "maziaje". Piecz 40 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz