środa, 23 maja 2018

Bresaola, czyli wołowina dojrzewająca

W Krakowie od pewnego czasu można kupić pyszne (nie tylko) wędliny sprowadzane prosto z Włoch. Sklepik,a właściwie włoskie delikatesy są bardzo dobrze zaopatrzone. Produkty są najwyższej jakości, a ceny są na poziomie umiarkowanym.
W Deli Italia znajdziecie wędliny, sery, pyszne pesto, suszone pomidory (obłędne!), wszelkie makarony, pomidory pelatti, przetwory, oliwki, napoje, ciasta i ciasteczka, a także wino. No i oczywiście cytrusy oraz warzywa prosto z Sycylii.
Na miejscu można zjeść panini, popijając włoską kawą, która jest świeżo parzona.
Panowie, którzy założyli delikatesy są przemili, życzliwi i zawsze chętnie rozmawiają z klientami. Gotowi na każde pytanie, udzielając przy tym fachowej odpowiedzi.
Deli Italia mieści się na Białym Prądniku, przy ul. Mackiewicza 17 A w Centrum Handlowym Mozart. Niepozornie schowane delikatesy maja naprawdę wielki potencjał. Cały czas sie rozwijając, coraz to z nową dostawą i produktami, którym nie jest się w stanie oprzeć.
Całym sercem polecam pancette affumicata, salami napoli, salami picante, bresaole, coppe (karczek dojrzewający), pysznie pachnące pomidorki daktylowe. Jest tam naprawdę wiele godnych polecenia produktów, których nie sposób wymienić. Warto zajrzeć samemu i spróbować!

Bresaola, czyli wołowina długo dojrzewająca. Ma lekko słonawy smak, charakteryzuje się niska zawartością tłuszczu. Pokrojona na cieniutkie plastry idealnie nadaje się na carpaccio. Z różnymi dodatkami można wyczarować pyszna kanapkę, której nie oprze się żaden smakosz.

Carpaccio z bresaoli

80 g bresaoli
kilka kaparów
garść rukoli
parmezan
świezo mielony pieprz czarny
oliwa z oliwek

Bresaole ułóż na talerzu, posyp świeżo mielonym pieprzem i kaparami. Na środku ułóż rukolę, polej oliwą oraz posyp płatkami parmezanu. Możesz skropić sokiem z cytryny.








Kanapka z bresaolą

1 ciabatta ziołowa


3 plastry bresaoli
pomidor marmande
słodka świeża papryka
pesto bazyliowe
liście szpinaku
parmezan

Ciabattę przekrój na pół, nie docinając do końca. Posmaruj obficie pesto tak aby dobrze wsiąkło w bułkę. Połóż szpinak, a następnie bresaole na przemian z pomidorem i paprykę. Posyp płatkami parmezanu. Idealnie sprawdza się na lunch w pracy.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz