niedziela, 12 maja 2019

Mus z ricotty z jagodami

Viva ricotta!
Ricotta to miękki, niedojrzewający ser pierwotnie produkowany we Włoszech z serwatki pozostającej po serach podpuszkowych. Wytwarzana z mleka koziego, krowiego lub owczego  poprzez drugie gotowanie z włoskiego ricotta. Smakuje jak niesolony twaróg. Zawiera 20–30% tłuszczów.

Ricotty używa się w wypiekach, makaronach, jako farsz do naleśników. Możliwości jest wiele.
Mój dzisiejszy przepis to prosty receptura na deser. Mus połączony z włoską bezą i owocami. Aby go ustabilizować dodałam żelatyny a na wierch zrobiłam galaretkę z jagód. Do dekoracji użyłam bezików, owoców oraz drobnych biszkoptów. Wszystko razem smakuje wyśmienicie.

250 g ricotty
1 białko
64 g cukru
50 ml wody
4 listki żelatyny (ok.7 gr)
3 łyżki mrożonych jagód

Osobno namocz 3 listki i 1 listek żelatyny w zimnej wodzie i odstaw na 5 minut. Jagody umieść w małym rondelku i podgrzewaj aż się lekko podgotują, przetrzyj przez sito. I odstaw.
Białko umieść w wysokim naczyniu lub w misie robota. Z wody i cukru zrób syrop. Białko ubij na sztywno, gorący syrop powoli przelewaj do ubitego białka ciągle je ubijając. Rób to, aż beza będzie przestudzona.
W drugiej misce umieść ricottę i dodaj bezę, dobrze wymieszaj rózgą. 3 listki żelatyny odsącz i rozpuść w mikrofali podgrzewając maksymalnie 10 sekund.
Do ozdobnych szklanek na dno dodaj 2-3 łyżki otrzymanego musu. Do pozostałej masy dodaj rozpuszczoną żelatynę i dokładnie wymieszaj, następnie dodaj łyżeczkę przetartych jagód i znów dokładnie wymieszaj.
Przełóż ostrożnie 3 łyżki musu do szklaneczek na białą warstwę. Do pozostałej masy dodaj 2 łyżeczki przetartych jagód i wymieszaj rózgą. Przełóż do szklaneczek, wyrównaj powierzchnię i odstaw do lodówki.
Pozostały listek żelatyny odsącz i rozpuść w mikrofali podgrzewając maksymalnie 10 sekund. Dodaj do przetartych jagód. Po 30 minutach wyjmij deser z lodówki i nalej do każdej szklaneczki po 4 łyżeczki. Odstaw do lodówki do stężenia.
Udekoruj owocami, bezikami albo bitą śmietaną.

https://swiat-na-widelcu.blogspot.com/2019/05/deser-z-ricotty-z-jagodami.html

https://swiat-na-widelcu.blogspot.com/2019/05/deser-z-ricotty-z-jagodami.html

https://swiat-na-widelcu.blogspot.com/2019/05/deser-z-ricotty-z-jagodami.html

https://swiat-na-widelcu.blogspot.com/2019/05/deser-z-ricotty-z-jagodami.html

Smakuje jak ptasie mleczko! Spróbuj i Ty!
Przepis zgłaszam do akcji durszlaka Viva Ricotta! Edycja VI.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz