wtorek, 21 maja 2019

Ma'amoule z nadzieniem daktylowo-różanym

Ma'moul to tradycyjne arabskie ciasteczko pojednania i otwartości. Ciasteczka te są popularne w czasie Ramadanu. Na jego koniec Muzułmanie spotykają się w gronie najbliższych wspólnie zjeść posiłek. Na stole znajduje się wiele potraw, w tym słodkości m.in. ma'amoule (mamul, maamuol).

Do przygotowania ciasteczek będzie potrzebna specjalna foremka taabeh, można ją kupić w sklepie arabskie.pl lub poszukać w lokalnych sklepach z kuchniami świata. W Krakowie kupisz w sklepie obok Starego Kleparza Dubai Food.
Można też zrobić ciasteczka bez foremki, podpowiadam jak zrobić kliknij tu.

Przepisów jest wiele zarówno na ciasto jak i na nadzienia. Dziś nieco zmodyfikowałam wcześniejszy przepis. Zamiast do ciasta, wodę różaną dodałam do daktyli. Nie tylko niesamowicie pachną, ale też można wyczuć smak wody różanej. Następne zamierzam zrobić z nadzieniem orzechowym.

400 g mąki pszennej krupczatki
100 g mąki pszennej typ 550
50 g mąki ziemniaczanej
220 g masła
120 ml mleka
1/4 łyżeczki soli

Wszystkie rodzaje mąk połącz ze sobą, dodaj sól i wymieszaj. Masło rozpuść w mleku i jeszcze ciepłe dodaj do mieszaniny mąk i wyrabiaj za pomocą robota (potrzebny będzie hak do mieszania). Wyrabiaj aż wszystkie składniki się połączą. Jeśli ciasto jest zbyt kruche dodaj dodatkowo podgrzane mleko lub masło. Wyłącz robota i zagnieć dłonią aby powstała kula ciasta. Włóż ciasto do woreczka i wstaw do lodówki na godzinę.

Nadzienie daktylowo - różane

300g świeżych daktyli bez pestek
2 łyżki oliwy
1 czubata łyżka czarnego sezamu
płaska łyżeczka cynamonu
3 łyżki wody różanej

Wszystkie składniki dokładnie zmiksuj za pomocą blendera na jednolitą masę. Jeśli jest zbyt sucha dodaj trochę ciepłej wody (dodawaj po łyżce, aby masa nie była zbyt płynna).
Z masy przygotuj kulki wielkości orzecha laskowego lub odrobinę większe w zależności od wielkości ciasteczek jakie robisz.


Ciasto wyjmij z lodówki i podziel na dwie części. Zagnieć przez chwile jedną część ciasta i przygotuj sobie kulki na ciasteczka trochę większe niż orzech włoski. Tak samo zrób z drugą częścią ciasta kiedy skończysz robisz ciasteczka z poprzedniego ciasta.
Kulkę zagnieć przez chwile w dłoniach i rozwałkuj cienko, posmaruj brzegi wodą, na środku ułóż kulkę nadzienia i sklej brzegi tworząc powrotem kulkę. Tak powstałe ciasteczko włóż do foremki z tabbeh (podsyp ją  wcześniej lekko mąką) i dociśnij dłonią. Odwróć i uderz o stół ciasteczko samo wypadnie. Postępuj tak z każdą kulką ciasta tworząc ciasteczka o różnych kształtach i wzorach w zależności od posiadanej foremki.

Piekarnik nastaw na 160o góra dół bez termoobiegu.
Ma'amoule ułóż na blasze wyłożonej papierem. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz 20 min. Powinny się lekko zrumienić. Ciasteczka odstaw do ostudzenia.
Podawaj posypane cukrem pudrem.

https://swiat-na-widelcu.blogspot.com/2019/05/maamoule-z-nadzieniem-daktylowo-rozanym.html




https://swiat-na-widelcu.blogspot.com/2019/05/maamoule-z-nadzieniem-daktylowo-rozanym.html

https://swiat-na-widelcu.blogspot.com/2019/05/maamoule-z-nadzieniem-daktylowo-rozanym.html



https://swiat-na-widelcu.blogspot.com/2019/05/maamoule-z-nadzieniem-daktylowo-rozanym.html


https://swiat-na-widelcu.blogspot.com/2019/05/maamoule-z-nadzieniem-daktylowo-rozanym.html

https://swiat-na-widelcu.blogspot.com/2019/05/maamoule-z-nadzieniem-daktylowo-rozanym.html





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz