Sezon na szparagi ruszył z impetem. W wielu restauracjach można się spotkać z menu sezonowym, gdzie są polecane właśnie szparagi. I to w różnych formach i smakach. Szparagi otwierają wachlarz możliwości, mogą być głównym składnikiem albo dodatkiem. Komponują się zarówno z mięsem, rybami czy owocami (tak, owocami!). Dobrze przygotowane danie może stać się hitem przyjęcia rodzinnego.
Polecam wypróbuj mój przepis na pyszna sałatkę z pieczonych szparagów, ziemniaków z dodatkiem suszonego żółtka. Pod wpływem ciepła żółtko będzie się powoli rozpuszczać tworząc sos do sałatki.
Przygotowanie suszonego żółtka wymaga trochę pracy i czasu, ale efekt jest oszałamiający. Zachęcam do eksperymentowania!
4 młode ziemniaki
500g zielonych szparagów
2 szalotki
szczypior czosnkowy
3 ząbki czosnku
4 łyżki oliwy extra vergine
Szparagi umyj, osusz i odetnij 4 cm końcówki - są to zdrewniałe części, których się nie je. Schowaj końcówki szparagów do woreczka i zamroź - będą doskonałym dodatkiem do wywaru warzywnego. Młodych cienkich szparagów nie musisz obierać. Szparagi pokrój na 5cm kawałki i odłóż do miski. Ziemniaki umyj i osusz, pokrój na ćwiartki lub ósemki razem ze skórką.
Piekarnik nastaw na 160o góra dól bez termoobiegu.
Czosnek pokrój w cienkie plasterki. Szalotkę obierz i również pokrój na plasterki. Ziemniaki, czosnek i szalotkę dodaj do szparagów. Posól, dodaj pieprz i oliwę. Wszystko razem wymieszaj i przełóż do naczynia żaroodpornego.
Do nagrzanego piekarnika włóż naczynie i piecz warzywa 20-25 minut aż będą miękkie.
Suszone żółtko
2-3 żółtka
300 g soli kamiennej
Do naczynia lub pojemnika z przykrywką (może być plastikowe) wsyp 250 g soli i zrób wgłębienia na żółtka. Teraz powoli, uważając by żółtko się nie rozlało przekładaj je we wgłębienia. Zasyp ostrożnie pozostałą sola, tak aby żółtka nie były widoczne. Przykryj pokrywka i wstaw do lodówki na 7 dni. Po tym czasie delikatnie zdejmij sól, możesz pomóc sobie pędzelkiem lub wyjmij żółtka łyżka i otrzep je z nadmiaru soli. Tak przygotowane żółtka przełóż do suszarki do żywności i susz je od 3 do 5 godzin w zależności od wielkości. I gotowe!
Upieczone warzywa przełóż na talerz, zetrzyj żółtko na mandolinie (to najlepsze wyjście -otrzymasz cieniutkie płatki) i posyp szczypiorem.
Zamiast suszonego żółtka możesz przygotować sos holenderski. Będzie równie smaczne.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz