Te bułeczki "chodziły" za mną już ładne kilka miesięcy. Aż w końcu powiedziałam- tak, to teraz! I zrobiłam je!
Małe, czarne drożdżowe bułeczki. Można je wykorzystać do mini burgerów na imprezę, catering czy spotkanie towarzyskie. Idealne na jeden kęs, w zależności od wielkości.
Możesz podać z czym zechcesz.
Na taką ilość maki jak w przepisie poniżej trzeba dodać wystarczająco dużo barwnika aby kolor był intensywny. Ta ilość barwnika jest w sam raz. Pamiętaj, że ciasto kiedy rośnie będzie ciemniejsze jeszcze bardziej.
Moje mini bułeczki zrobiłam z wołowiną, jak na prawdziwego burgera przystało.
Prawda, powalają wyglądem?
500 g mąki pszennej
2 jajka
2 łyżeczki soli
1 łyżeczka cukru
płaska łyżka drożdży instant
szklanka ciepłego mleka
8 g sepii (barwnik spożywczy)
1 łyżeczka czarnego barwnika w żelu
3 łyżki mleka
sezam biały
Drożdże zasyp cukrem, dodaj pół szklanki ciepłego mleka, wymieszaj. Teraz dodaj 2 łyżki mąki i ponownie wymieszaj rózgą. Odstaw na 20 minut aby podwoiło objętość.
Pozostałe mleko wymieszaj rózgą z jajkami.
Do misy robota wsyp resztę maki, sól, dodaj podwojony zaczyn oraz rozkłócone jajka z mlekiem. Wyrób ciasto na średnich obrotach, aż do momentu kiedy ciasto będzie odchodzić od ścianek misy robota. Teraz dodaj partiami barwnik, najpierw sepie, potem barwnik w żelu. Wyrabiaj aż do połączenia się składników. Ciasto powinno być jędrne lecz zwarte i nie kleić się do rąk.
Przykryj ciasto ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na 2-3 godziny.
Po tym czasie przełóż ciasto na stolnicę, zagnieć kilka razy.
Następnie formuj kulki na bułeczki, odstaw jeszcze na 30 minut.Sam wybierz rozmiar bułeczki jaka chcesz upiec. Im mniejsza to krótszy czas pieczenia.
Tuż przed pieczeniem za pomocą pędzelka posmaruj bułeczki mlekiem i posyp białym sezamem. Następnie piecz w nagrzanym piekarniku 170o góra dół 15-20 minut do suchego patyczka.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz