O pulled pork, czyli szarpanej wieprzowinie można pisać poematy. Jest tak pyszna, że rozpada się jeszcze przed włożeniem do ust. Wolno gotowane mięso, zachowuje kształt, jest miękkie i pyszne. jednak idea jest taka aby je poszarpać przed podaniem. Szarpie się je na włókna, podaje w bułce, chlebie czy naleśniku, wrapie, tortilli. Jest mnóstwo możliwości.
Aby zrobić taka wieprzowinę wystarczy piekarnik, jednak z wolnowaru wychodzi o wiele wiele lepsza. Sos pozostający z gotowania jest pysznie intensywny. Po zblendowaniu jest świetnym dodatkiem do dania. I nie potrzeba tu żadnych zagęszczaczy. Jedynie czas! Czasu trzeba dużo, bo ąż 10 godzin.
1,5 kg łopatki wieprzowej
2 średnie cebule
kawałek selera
pół główki czosnku
3 słodkie papryczki
2 papryczki pepperoni
4 łyżki majeranku
1 łyżka lubczyku
1 łyżka nasion kolendry
1 łyżka soli
1/2 łyżeczki białego pieprzu
3 liście laurowe
5 ziarenek ziela angielskiego
500 ml piwa ciemnego Guinness
Mięso umyj, wytrzyj ręcznikiem papierowym. Majeranek, lubczyk, kolendrę, biały pieprz i sól wymieszaj razem. Mięso natrzyj wymieszaną wcześniej mieszanka przypraw. Włóż do płaskiego pojemnika (musi mieć przykrywkę), dodaj liście laurowe, ziele angielskie, przekrojone pół główki czosnku. Cebule obierz, pokrój w plastry dodaj do mięsa. Paprykę umyj, usuń gniazda nasienne , przekrój na pół i dodaj do mięsa. Całość zalej piwem. przykryj i odstaw do lodówki na całą noc.
Rano mięso wraz z reszta składników przełóż do wolnowaru, przykryj i ustaw na 8 godzin na poziom HIGH (Crock-Pot DuraCeramic) lub 10 godzin poziom LOW.
Po tym czasie mięso jest gotowe do spożycia.
Podawaj w bułce z ulubionymi dodatkami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz