poniedziałek, 7 października 2019

Peperonata

To włoska odpowiedź na bałkański ajwar czy lutenicę. Pyszne kolorowe papryki przypieczone w piekarniku, doprawione czosnkiem, oliwą, sola i kolorowym pieprzem. Miodzio! Naprawdę! Zjadłam już pół słoika, który dziś zrobiłam.
Wybrałam kolorową paprykę: czerwoną, żółtą, zielona oraz białą. Możesz ograniczyć się do czerwonej. Ale każda z tych papryk ma swój smak, każdy trochę inny. Słodki, gorzki uzupełniają się.
To co, spróbujesz?

2 kg kolorowej papryki
3-4 ząbki czosnku
2 średnie pomidory
2 łyżki oleju rzepakowego


Paprykę umyj, osusz, przekrój na pół i usuń gniazda nasienne. Nastaw piekarnik na 220 stopni z grillem. Paprykę ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do nagrzanego piekarnika. Skórka papryki ma być przypalona. Jeszcze gorące papryki przełóż do torebki foliowej i zawiąż. Poczekaj aż ostygną, wtedy lepiej zejdzie skórka. Oczyszczoną paprykę pokrój w grube paski. Odłóż.
Pomidory natnij i sparz. Obierz ze skórki i usuń gniazda nasienne. Pokrój je drobno. Czosnek posiekaj drobno w paseczki.
W rondelku rozgrzej olej (lub oliwę z wytłoczyn), dodaj czosnek. Przesmaż na małym ogniu 2-3 minuty. Teraz dodaj pomidory i odparuj. Wstępnie dopraw solą i pieprzem. Teraz dodaj wcześniej przygotowaną paprykę i duś przez 3-5 minut razem. Dopraw ostatecznie.

Podawaj na grzankach na ciepło lub zimno. I tak i tak jest pysznie!
Paprykę możesz opalić w piekarniku w całości.

https://swiat-na-widelcu.blogspot.com/2019/10/peperonata.html

https://swiat-na-widelcu.blogspot.com/2019/10/peperonata.html

https://swiat-na-widelcu.blogspot.com/2019/10/peperonata.html

https://swiat-na-widelcu.blogspot.com/2019/10/peperonata.html

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz