czwartek, 14 czerwca 2018

Paella z kurczakiem i chorizo

Moje wspomnienia kolacji w El Toro stały się realne, kiedy przygotowałam dla Nas potrawę rodem z Hiszpanii. O wizycie nie istniejącej już restauracji El Toro (nad czym ubolewam wielce!), możesz poczytać tu --> klik.
Paella chodziła za mną już od czasu, kiedy jadłam ją po raz pierwszy. Miałam pewne obawy przed jej przygotowaniem, czy podołam?! Ale udało się i mogliśmy rozkoszować się smakiem hiszpańskiej kuchni.
Samo jej przygotowanie zabiera więcej czasu niż jej ugotowanie, a właściwie smażenie z duszeniem. Warto zaopatrzyć się w specjalny ryż do paelli, a jeśli takiego nie masz wykorzystaj arborio lub ryż do sushi.

250 g ryżu do paelli
1/2 papryki żółtej
1/2 papryki czerwonej
400 g polędwiczek z kurczaka
100 g chorizo
50 g boczku lub pancetty
1/2 puszki słodkiej kukurydzy
1 cebula
3 ząbki czosnku
2 pomidory
1 łyżka oliwy
1/3 łyżeczki pieprzu cayenne
1/2 łyżeczki papryki wędzonej
750 ml bulionu drobiowego
szczypta szafranu (kilkanaście nitek)

Bulion zagotuj z szafranem i odstaw do ostudzenia.
Chorizo pokrój w kostkę, tak samo postąp z kurczakiem. Pomidory natnij na krzyż i sparz wrzątkiem, odstaw na chwile po czym przełóż do lodowatej wody i zdejmij skórę. Pokrój w dużą kostkę. Czosnek obierz i pokrój w cieniutkie plasterki, pancettę pokrój w paski. Paprykę pokrój kostkę 1,5 cm.
Na patelni do paelli rozgrzej oliwę, wrzuć pancettę i smaż aż się trochę wytopi, dodaj cebulę smaż chwilę, a następnie dodaj czosnek. Teraz wrzuć chorizo, wymieszaj i smaż aż wytopi się tłuszcz. Następnie dodaj kurczaka, wymieszaj całość i odsmaż z każdej strony.
Na patelnie wrzuć pomidora, wymieszaj i dodaj ryż, znów wymieszaj. Podlej bulionem, przykryj i duś aż ryż wchłonie cały bulion. Postępuj tak aż cały bulion się skończy.
Przed ostatnim dodaniem bulionu dodaj kukurydzę, obie papryki oraz przyprawy.
Kiedy ryż wchłonie cały bulion można podawać paellę.
Dla kontrastu możesz posypać natką.pietruszki.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz