Granola to świetne rozwiązanie dla zdrowych śniadań i przekąsek między posiłkami. Wystarczy dodać jogurt i mamy zdrowe danie. Taką granole możesz zabrać ze sobą do pracy, szkoły czy na wyjazd. Przygotowana w domu sprawi Ci radość, a później przyjemność jedzenia. To też doskonały prezent jadalny dla najbliższych.
Jest prosta w przygotowaniu, musisz tylko pamiętać by co jakiś czas zaglądać i mieszać aby była sypka. Zachęcona/y? Zrób ze mną swoją granolę!
50 g orzechów laskowych
50 g migdałów
50 g orzechów nerkowca
100g orzechów włoskich
4 czubate łyżki pestek dyni
400 g płatków owsianych
100 g ziarna amarantusa
100 g kaszy gryczanej nieprażonej
250 ml soku pomarańczowego
4 łyżki syropu klonowego
2 czubate łyżki cukru muscavado
Suche składniki wymieszaj w dużej misie, mokre wymieszaj osobno. Teraz połącz wszystkie składniki ze sobą i odstaw na 15 minut. W tym czasie płatki, kasza i amarantus napęcznieją.
Piekarnik nastaw na 160o góra-dół bez termoobiegu.
Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wyłóż przygotowaną wcześniej granolę, rozprowadź po całości i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz 15 minut, po czym wszystko przemieszaj. Uważaj przy otwieraniu piekarnika będzie buchać gorącą para! Piecz dalej i po 10 minutach znów przemieszaj. Postępuj tak do czasu aż granola będzie sypka i sucha. Wtedy jest gotowa! Nie wyjmuj jej z piekarnika od razu, zostaw uchylone drzwiczki i pozwól jej ostygnąć. PO tym czasie jak ostygnie wyjmij blachę z piekarnika, zostaw w suchym miejscu na noc, a rano przełóż do szczelnie zamykanego słoika.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz