Sernik na zimno z miodowa galaretka to hit w moim domu. Choć długo przymierzałam się do niego, aby był równie smaczny i pięknie wyglądał. I udało się! Plaster miodu jako dekoracja to strzał w dziesiątkę! Smakuje delikatnie i jest z prawdziwego miodu. Natomiast sam sernik jest jak puszysta pianka,a w środku kryje miodowa galaretkę. Spód to biszkopty z białą czekoladą. Wszystko się razem uzupełnia.
Spód sernika:
80 g mini biszkoptów
50 g białej czekolady
45 g masła
1 łyżka miodu wielokwiatowego
Biszkopty zmiel lub zblenduj na miał. Masło rozpuść wraz z czekoladą w kąpieli wodnej i dodaj miód. Wymieszaj dokładnie, dodaj zmielone biszkopty, znów wymieszaj i wyłóż na tortownice wyłożona papierem do pieczenia. Ugnieć łyżką aby zrobić gładki spód. Włóż do lodówki aby spód zastygł.
Galaretka miodowa:
4 listki (8 g) żelatyny
120 ml miodu wielokwiatowego
200 ml wody
40 ml soku z cytryny
Żelatynę namocz w zimnej wodzie.
Miód wraz woda i sokiem z cytryny zagotuj i odparowuj przez 5 minut co jakiś czas mieszając. Po tym czasie wyłącz gaz i odstaw.
Zeatynę odsącz z wody, namoczone listki włóż do roztworu miodowego i wymieszaj rózgą. Odstaw niech chwilę ostygnie.
Do formy (użyłam półkul 6-7 cm) wlej roztwór i włóż do lodówki aby galaretki stężały. Potrzebujesz 6 sztuk galaretek. Pozostały płyn odstaw przyda Ci się jeszcze.
Masa sernikowa:
600 g twarogu sernikowego z mascarpone President
150 ml śmietanki 30%
50 g cukru pudru
3 łyżki miodu wielokwiatowego*
4 listki żelatyny
Żelatynę namocz w zimnej wodzie i odstaw. Twaróg sernikowy z mascarpone President przełóż do misy robota i wymieszaj za pomocą mieszadła, dodaj cukier puder oraz miód i dalej mieszaj tak aby nie było żadnej grudki.Namoczona żelatynę odsącz i rozpuść aby była płynna. Tak przygotowana żelatynę dodaj do masy sernikowej i dokładnie wymieszaj za pomocą mieszadła. Wyłącz robota.
Ubij śmietankę na sztywno i dodaj do masy sernikowej. Wymieszaj dokładnie za pomoca rózgi.
Wyjmij formę ze spodem z lodówki i nałóż masę sernikową na wysokość około 1 cm, na to wyłóż galaretki miodowe, a następnie pozostałą część masy sernikowej. Wyrównaj powierzchnię, a nią połóż folię bąbelkową** (bąbelkami do spodu). Folia stworzy wzór plastra miodu. Sernik włóż na 3-4 godziny do lodówki. Po tym czasie wyjmij go i delikatnie oderwij folię.Na wzór wylej powoli pozostała galaretkę (jeśli stężała podgrzej ją w mikrofali przez 20 sekund). Wstaw sernik z powrotem do lodówki aby galaretka na nim stężała. Po tym czasie jest już gotowy!
*użyj miodu płynnego, jeśli masz miód skrystalizowany- podgrzej go przez chwilę w mikrofali
** folię przed użyciem umyj i osusz
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz