sobota, 2 listopada 2019

Biszkopt białkowy

Biszkopt na białkach to bardzo dobre rozwiązanie gdy zostaja białka po wykorzystaniu żółtek. Jest troche bardziej suchy od zwykłego biszkoptu, ale równie smaczny. Mozna go barwić, kolory będą bardziej intensywne. Dobrze wchłania nasączenie zachowując kształt.

3/4 szklanki + 2 łyżki mąki pszennej tortowej
1 szklanka drobnego cukru
1 szklanka białek
1/4 łyżeczki soli
1 łyżeczka  soku z cytryny
1 łyżeczka winianu potasu (cream of tartar)



Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Mąkę przesiać i odłożyć.
W misie robota umieść białka. Ubijaj na średnich obrotach do momentu spienienia się białek, przez około 1 minutę. Dodaj sól, winian potasu i sok z cytryny. 
Zwiększ trochę prędkość i ubijać do momentu uzyskania prawie sztywnej piany z białek.
Na tych samych obrotach dodawaj po łyżce cukier cały czas ubijając. Zwiększ obroty i ubijaj przez chwilę do momentu uzyskania sztywnej piany.
Wyłącz robota i odłącz misę.
Do powstałej piany w pięciu turach dodawaj przesianą mąkę, delikatnie mieszając szpatułką do połączenia po każdym dodaniu. Białka nie powinny opaść.
Przygotuj formę wykładając ją papierem. Masę białkową przełóż do formy. 
Piecz w nagrzanym piekarniku 160o góra dół do suchego patyczka, około 40-50 minut.


https://swiat-na-widelcu.blogspot.com/2019/11/biszkopt-biakowy.html

https://swiat-na-widelcu.blogspot.com/2019/11/biszkopt-biakowy.html

https://swiat-na-widelcu.blogspot.com/2019/11/biszkopt-biakowy.html

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz