3/4 szklanki + 2 łyżki mąki pszennej tortowej
1 szklanka drobnego cukru
1 szklanka białek
1/4 łyżeczki soli
1 łyżeczka soku z cytryny
1 łyżeczka winianu potasu (cream of tartar)
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Mąkę przesiać i odłożyć.
W misie robota umieść białka. Ubijaj na średnich obrotach do momentu spienienia się białek, przez około 1 minutę. Dodaj sól, winian potasu i sok z cytryny.
Zwiększ trochę prędkość i ubijać
do momentu uzyskania prawie sztywnej piany z białek.
Na tych samych obrotach dodawaj po łyżce cukier cały czas ubijając. Zwiększ obroty i
ubijaj przez chwilę do momentu uzyskania sztywnej piany.
Wyłącz robota i odłącz misę.
Do powstałej piany w pięciu turach dodawaj
przesianą mąkę, delikatnie mieszając szpatułką do połączenia
po każdym dodaniu. Białka nie powinny opaść.
Przygotuj formę wykładając ją papierem. Masę białkową przełóż do formy.
Piecz w nagrzanym piekarniku 160o góra dół do suchego patyczka, około 40-50 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz