Jeśli lubicie steki, to dobrze trafiliście. Dziś serwuję stek z rostbefu z ziemniakiem hasselback. Ta forma ziemniaków jest wprost idealna jako dodatek do steka wołowego. Chrupiącą skórka i miękki środek ziemniaka to wprost poezja. Minimalistycznie doprawione solą, oliwa i tymiankiem, do tego sałatka z młodych zielonych listków i posiłek gotowy w mniej niż 30 minut.
W czym tkwi sekret? W dobrej jakości mięsie i wyjęciu go z lodówki na godzinę przed smażeniem.
Pamiętaj, żeby najpierw zrobić ziemniaki, steka smaż na samym końcu!
Używaj mięsa dobrej jakości, polecam rostbef wołowy. Nie kupuj steków minutowych, najlepsze jest mięso prosto od rzeźnika, znanego źródła.
Ziemniaki są najlepsze w mundurkach, dzięki czemu skórka jest chrupiąca. Oczywiście możesz doprawić jak lubisz. Ja doprawiam ziemniaki tylko solą, tymiankiem i oliwą. Możesz użyć rozmarynu zamiast tymianku. Oba te zioła idealnie pasują do mięsa.
3 średnie ziemniaki
200 g rostbefu
garść młodych liści sałat
kilka koktajlowych pomidorków papryczkowych
sól morska
oliwa z oliwek
świeży tymianek
Ziemniaki dokładnie umyj, wyszoruj szczoteczką i wytrzyj do sucha. Ostrym nożem głęboko ponacinaj ziemniaka*, plasterek po plasterku - uważaj aby go nie przeciąć. Im cieńsze będa plasterki tym bardziej widowiskowy będzie efekt końcowy.
Nacięte ziemniaki ułóż w naczyniu żaroodpornym, polej delikatnie oliwa, posyp sola i świeżymi listkami tymianku. Gałązki powkładaj między ziemniaki. Naczynie zakryj pokrywa lub folią aluminiową i piecz 20 minut w nagrzanym do 180o piekarniku. 2 minuty przed końcem zdjemij pokrywę/folię i piecz z funkcją grilla 5 minut. Po tym czasie ziemniaki można podawać.
Z młodych listków sałat i pomidorków koktajlowych przygotuj sałatkę.
1 łyżkę oliwy wymieszaj z łyżeczka octu jabłkowego, sola, cukrem i pieprzem do smaku. Sos powinien być lekko słodko kwaśny.
Rozgrzej patelnię grillową,
Mięso delikatnie oprósz solą i polej oliwą i wmasuj ją w mięso. Kiedy ziemniaki będą kończyć się piec (etap grill) usmaż steka.
Mój stek to midium rare, smażony po 3 minuty z każdej strony.
*Jeśli nie masz wprawy pomóż sobie drewnianymi pałeczkami.. Pałeczki ułóż w odstępie od siebie, a na nie połóż ziemniaka. W ten sposób podczas nacinania nóż zatrzyma się na pałeczkach i nie przetniesz ziemniaka.
Na moim Fp trwa konkurs, szybki i łatwy. Tylko 3 kroki dzielą Cię od wygranej. Zajrzyj i weź udział! Kliknij po więcej informacji --> Świat na widelcu na facebooku!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz